آیا دانشجویان دکتری آمادگی مواجهه با زندگی غیردانشگاهی را دارند؟
با توجه به شرایط کنونی بازار کار بهنظر میرسد در اکثر زمینهها مشاغل اصلی دانشگاهی اشباع شدهاند. و چالش اصلی دانشجویان دوره دکتری یافتن مشاغل جایگزین است. این مقاله شرحی درباره این شرایط و راه کارهای خروج از آن است.
برای اکثر دانشجویان بینالمللی پیدا کردن کار، دیدن ثمره زحماتشان و در صورت امکان داشتن آینده شغلی موفق از عوامل اصلی در تصمیمگیری برای تحصیل دوره دکتری در خارج از کشور است. هرچند که با گذراندن سه یا چهار سال سرنوشتساز و کسب تخصص در یک زمینه، به نظر نمیرسد شرایط سخت بازار کار برای آنها سادهتر شود.
بااینهمه شرایط کنونی بازار کار دلیلی قانع کننده برای ادامه ندادن مسیر تحصیلی و گذشتن از علاقه به تحصیل در خارج نیست. چیزی که بسیار مهم است و دانشجویان باید همیشه در نظر داشته باشند این است که، هر کس مسئول آینده خودش است و باید خودش را برای ورود به بازار جهانی کار آماده کند و با هر شرایط وفق دهد.
بازار در حال تغییر است
دانشجویان کنونی کسب آمادگی برای مشاغل غیردانشگاهی و شغلهای جایگزین را بهعنوان چالش اصلی نسل خود میدانند. این موضوع در رشتههایی مانند انسانشناسی و علوم اجتماعی که بازار کار مشاغل دانشگاهیشان اشباعشده، بیشتر مشهود است.
با این تفاسیر کمتر پیش میآید که بازار کار تغییرات اساسی کند. هرچند فارغالتحصیلان جوان میتوانند برای روبرو شدن با این موانع حتی پیش از اتمام دانشگاه آماده شوند. برایی مثال وبسایتی مانند Versatile PhD به دانشجویان مقطع دکتری کمک میکند تا سایر مسیرها و امکانات دیگر را برای بعد از اتمام پروژهشان در نظر بگیرند.
در آخر و مهمتر از همه یک بحث مطرح است. اینکه دانشگاهها هم باید مانند دانشجویان مسئولیت آماده شدن برای آینده را به عهده بگیرند. بااینکه بسیاری از دانشگاهها مشاوران شغلی را مخصوصاً برای مشاوره دادن به فارغالتحصیلان به کار میگیرند، هنوز بسیاری کارهای دیگری برای تسهیل ورود دانشجویان به بازار کار باید انجام گیرد.
توقعات فرهنگی
یکی از مشکلات اصلی که دانشجویان مقطع دکتری با آن روبرو هستند. این تصور اشتباه است که تمام دانشجویان دکتری باید نسل بعدی دانشگاهیان را تشکیل دهند. بااینوجود بسیاری از فارغالتحصیلان این مقطع مشاغل بسیار رضایتبخشی بیرون از «برج عاج» یافتهاند و این بهترین مشوق برای سایر دانشجویان جهت انتخاب گزینههای شغلی دیگر است.
مهارتهایی که در دوره دکتری کسب میکنید.
چیزی که ممکن است در نگاه اول چندان مشهود نباشد این است که دوره دکتری تنها شما را در یک زمینه علمی مشخص (و اغلب بسیار تخصصی) مجهز و متخصص نمیکند؛ بلکه فارغالتحصیلان بهمرورزمان و در طول انجام فعالیتهای روزانهشان در مهارتهایی مانند انجام تحقیقات گسترده، مفهومسازی و مرتبط کردن ایدههای مختلف، ترکیب کردن تحقیقات مجزا و تحلیل آنها جهت ارائه استدلالی منطقی و توان برنامهریزی و اجرای پروژههای بلندمدت نیز به درجه استادی میرسند. در بسیاری از سازمانهای خارج از محیط آموزش عالی داشتن مدرک دکتری جزو معیارهای مهم ورودی است.
بااینحال در دنیای علم که با سرعت به سمت تخصصی شدن پیش میرود، بسیار مهم است که مهارتهایی که در سایر کارها هم به کارتان میآید را بشناسید. این مهارتها شانس پیدا کردن کار شما را افزایش میدهد. بهطورکلی دورههای کارشناسیارشد و دکتری شما را برای این کار آماده میکند.
مسیرهای شغلی جایگزین برای فارغالتحصیلان
فارغ از اینکه عنوان و موضوع تحقیقات شما چه باشد، گذراندن دورههای تحصیلات تکمیلی شما را برای مشاغل زیر آماده میکند.
• خبرنگاری/ ویراستاری/ نویسندگی: بهعنوان متخصص در یک زمینه شما این امکان را دارید تا دربارهاش مطلب بنویسید.
• مشاوره در صنایع و تجارتهای بینالمللی: شما میتوانید به کسبوکارهای مختلف در همه جای دنیا در زمینه تخصصی خود مشاوره بدهید.
• پژوهش در صنایع و کسبوکارها
• مدیریت در نظام آموزش عالی و مشاوره علمی: شاید شما استاد دانشگاه نشوید، اما به این معنی نیست که مجبور هستید محیط دانشگاهی را بهکلی رها کنید.
• پژوهش در گروههای حقوق بشری، سازمانهای مردمنهاد و یا سازمانهای بینالمللی: اگر آمادگی سفر به نقاط مختلف دنیا و کمک به دیگران با علم خود را دارید، این گزینه را حتماً در نظر داشته باشید.
• سیاستگذار و تحلیلگر در اندیشکدهها (Think Tanks): شما میتوانید کسی که تصمیمهای مهم را هدایت میکند باشید.
اگر این مطلب برایتان مفید بود میتوانید مقالهای را که چند نفر از اساتید دانشگاه پرینستون درباره آینده دانشجویان دوره دکتری نوشتهاند را نیز مطالعه کنید.
اگر به ادامه تحصیل در آمریکا علاقهمند هستید میتوانید لیست دورههای دکتری در آمریکا را در وبسایت آرمانمن مشاهده کنید. و برای اطلاعات بیشتر از دورهها با شماره ۰۲۱۴۱۲۷۶ تماس حاصل فرمایید.