افرادی که به دنبال دریافت بورسیۀ تحصیلی هستند یا قصد ادامۀ تحصیل در دانشگاه خاصی را دارند باید فرآیند اپلای را طی کنند. به مجموعۀ مراحل و فعالیتهایی که باعث پذیرش تحصیلی متقاضیان در یک دانشگاه خارجی شود «اپلای» میگویند. فرآیند اپلای دارای مراحل مختلفی است که آشنایی با آن باعث میشود افراد به حرفهایترین حالت ممکن این کار را انجام دهند. در این مقاله همراه ما باشید تا در خصوص «چگونه اپلای کنیم» اطلاعات مفیدی را در اختیار شما قرار دهیم.
چگونه اپلای کنیم
یکی از بزرگترین تغییراتی که ممکن است در زندگی فردی اتفاق بیفتد، تجربۀ زندگی در یک کشور جدید و اپلای کردن است. افرادی که چنین هدفی دارند باید با شناخت و آگاهی کامل این کار را انجام دهند. عوامل مختلفی مانند شیوۀ کسب درآمد، شیوۀ زندگی، روابط اجتماعی، آداب و رسوم، شرایط آب و هوایی و دوری از خانواده در زندگی فرد مهاجر تأثیر زیادی دارد. پروسۀ اپلای نسبتاً طولانی است و به تلاش زیادی نیاز دارد. در ادامه نکاتی را در خصوص سؤال چگونه اپلای کنیم بررسی خواهیم کرد.
گزینههای متفاوتی را پیش روی خود قرار دهید
اولین قدم در فرآیند چگونه اپلای کنیم، انتخاب گزینههای مختلف برای مهاجرت تحصیلی است. هر فردی برای ادامۀ تحصیل خود هدف خاصی دارد. این هدف تعیین کنندۀ نوع دانشگاه و کشور مقصد خواهد بود. افراد باید به بیشتر از یک گزینه فکر کنند و حداقل سه دانشگاه را انتخاب کرده و برای پذیرش در آنها تلاش کنند. این دانشگاهها میتوانند در شهرها و کشورهای مختلف باشند. فرآیند اپلای و پذیرش نسبتاً دشوار است و گاهی اوقات شما با نتیجۀ خوبی روبهرو نخواهید شد. افرادی هستند که بارها برای پذیرش در یک دانشگاه تلاش کردهاند اما هر دفعه شکست خوردهاند. شما نباید به دلیل موانع پیش رو از هدف و آیندۀ تحصیلی خود ناامید شوید.
اطلاعات و آگاهی خود را افزایش دهید
مهمترین نکته در زمینۀ چگونه اپلای کنیم، بررسی مدارک لازم در خصوص دانشگاه مورد نظر است. متقاضیان اپلای باید قبل از ارسال درخواست پذیرش از مدارک و شرایط مورد نیاز آگاهی کافی داشته باشند. برخی اوقات احتمال پذیرش فرد در یک دانشگاه بسیار پایین است. متقاضیان مهاجرت تحصیلی میتوانند در وب سایت رسمی دانشگاه مد نظر، تمام جزئیات و مدارک اپلای را پیدا کنند. هر دانشگاهی معمولاً اطلاعات لازم در خصوص پذیرش تحصیلی متقاضیان بینالمللی را درج کرده است. دانشجویانی که به دنبال دریافت بورسیۀ تحصیلی هستند باید از زمان ارسال مدارک آگاه بوده و در بازۀ زمانی تعیین شده مدارک خود را ارسال کنند.
معمولاً روند اپلای به صورت آنلاین و اینترنتی است. هنگام انجام این کار باید دقت کنید که تمام مراحل به طور کامل انجام شود. شما میتوانید در یک لیست، ترتیب دانشگاههای مورد علاقه و مدارک لازم برای هر کدام از آنها را یادداشت کنید. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص مهاجرت و ویزای تحصیلی میتوانید با موسسۀ آرمان من تماس بگیرید.
دانشگاه مورد نظر و شیوۀ ارسال درخواست پذیرش آن را کاملاً بررسی کنید
هر دانشگاهی برای پذیرش دانشجویان بینالمللی، قوانین و شرایط مخصوص به خود را دارد. اکثر دانشگاهها شرایطی را فراهم کردهاند تا داوطلبان بتوانند به راحتی درخواست پذیرش تحصیلی خود را ثبت کنند. امکان ارسال مدارک به صورت پستی نیز در برخی از دانشگاهها وجود دارد. در ادامه به برخی از مهمترین مدارک پذیرش تحصیلی اشاره خواهیم کرد.
نگارش صحیح انگیزه نامه
در فرآیند چگونه اپلای کنیم یک بخش مهمی تحت عنوان «نگارش انگیزه نامه» وجود دارد. انگیزه نامه در پذیرش تحصیلی داوطلبان نقش تأثیرگذاری دارد. داوطلبان میتوانند از طریق اینترنت با انگیزه نامههای مختلف و نکات مهم در نگارش آنها آشنا شوند. در نگارش انگیزه نامه باید به اصل «صداقت» دقت زیادی داشته باشید. در انگیزه نامه هدف شما از ادامۀ تحصیل و برنامۀ تحصیلیتان در آینده اهمیت زیادی دارد و شما باید به طور دقیق آن را مشخص کنید. شما میتوانید تمام فعالیتهای علمی، تحصیلی و آکادمیکی خود را به طور کامل ذکر کنید. در نگارش انگیزه نامه در خصوص انگیزه خود برای ادامۀ تحصیل در آن دانشگاه، مزیتهای آن دانشگاه برای شما و موفقیتهایی که میتوانید به دست آورید، صحبت کنید.
نگارش توصیه نامه
داوطلبان باید نوشتهای را تحت عنوان توصیه نامه برای توصیف مهارتها و تواناییهای خود تهیه کنند. برای نوشتن توصیه نامه میتوانید از افرادی که در این زمینه مهارت بیشتری دارند مانند اساتید با تجربه یا کارفرمایان با سابقه کمک بگیرید. توصیه نامه باید به گونهای باشد که شایستگیها و قابلیتهای شما را به طور کامل نشان دهد. فردی که توصیه کننده شما است باید شناخت خوبی از شما داشته باشد.
ارائۀ مدرک زبان معتبر
بیشتر دانشگاههای دنیا مدرک زبان آیلتس و تافل را قبول دارند. این دو مدرک معیاری برای سنجش تواناییهای شما در حوزۀ زبان انگلیسی هستند. هر دانشگاهی نمرۀ مشخصی را برای این آزمون تعیین کرده است که شما میتوانید از طریق وب سایت رسمی دانشگاه، از این موضوع مطلع شوید. آزمون تافل دارای 4 بخش مهارت خواندن، مهارت گفتار، مهارت شنیداری و مهارت نگارش است. یکی از معتبرترین آزمونهای جهانی «آزمون آیلتس» است که اکثر دانشگاهها و کشورها آن را به رسمیت میشناسند. آزمون آیلتس شامل آزمون جنرال و آزمون آکادمیکی است. افرادی که به کشورهای انگلیسی زبان مهاجرت میکنند اما قصد ادامۀ تحصیل در دانشگاههای آنجا را ندارند به مدرک «آیلتس جنرال» احتیاج دارند. افرادی که با هدف ادامۀ تحصیل به کشورهای انگلیسی زبان مهاجرت میکنند به مدرک «آیلتس آکادمیک» نیاز دارند. آزمون آیلتس در 4 بخش خواندن، مکالمه، شنیداری و نوشتاری برگزار میشود.
ارائۀ رزومۀ کاری و رزومۀ تحصیلی
در رزومۀ کاری یا شغلی به جزئیات فعالیتهای آکادمیک یا تحقیقاتی شما اشاره نمیشود. در رزومۀ تحصیلی باید به مقاطع تحصیلی، محل تحصیل، سال اخذ مدرک و دیگر جزئیات اشاره شود. هنگامی که شما برای اپلای و پذیرش تحصیلی اقدام میکنید باید کلیۀ مدارک مربوط به مقاطع تحصیلی قبلی خود را ارائه دهید.
آزمون (GMAT) و (GRE)
داوطلبانی که به دنبال پذیرش تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد یا دکترا هستند به مدرک (GMAT) احتیاج دارند. این مدرک برای متقاضیان تحصیل در رشتههای حسابداری، مدیریت و اقتصاد ضروری است. داوطلبانی که موفق به دریافت حداقل نمرۀ آزمون (GMAT) نشوند، حق اپلای نخواهند داشت. برخی داوطلبان مقطع کارشناسی نیز به مدرک (SAT) احتیاج دارند. دانشگاهها برای سنجش معلومات و تواناییهای فارغالتحصیلان خود و ورود آنها به مقاطع تحصیلات تکمیلی «آزمون GRE» را برگزار میکنند. دریافت نمرات بالا در آزمون (GRE) برای برخی از دانشگاهها به ویژه دانشگاههای کانادایی و آمریکایی اهمیت زیادی دارد. در این آزمون مهارت داوطلبان در زمینۀ درک مطلب، محاسبات ریاضی و مقاله نویسی سنجیده میشود. سطح آزمون (GRE) نسبت به آزمون تافل یا آیلتس بیشتر و اعتبار آن بالاتر است. تفکیک بندی آزمون (GRE) بر اساس رشتۀ تحصیلی متقاضیان است. در برخی از رشتهها مانند شیمی، زیست شناسی، روان شناسی، ریاضی، ادبیات انگلیسی یا فیزیک آزمون (GRE Subject) برگزار میشود.
مراحل اداری را به دقت انجام دهید
معمولاً مدارکی که برای پذیرش تحصیلی ارسال میشود باید به زبان رسمی کشور مقصد باشد بهعنوان مثال اگر دانشگاه مورد نظر شما انگلیسی زبان است، مدارک شما نیز باید به این زبان ترجمه شود. مدارک اپلای باید به صورت رسمی دارای مهر دفتری باشد. اگر شما مدارک تحصیلی را در مدت زمان کمی آماده کنید، یک مزیت مهم خواهید داشت زیرا اگر نقصی در آنها وجود داشته باشد، قابل اصلاح کردن است. اگر داوطلبان در خارج از بازۀ زمانی تعیین شده مدارک اپلای را ارسال کنند، درخواست آنها رد میشود.
زمان مناسب برای درخواست اپلای
یک نکته مهم در زمینۀ چگونه اپلای کنیم، زمان ارسال این درخواست است. برای شروع تحصیل دو ترم (Fall) و (Spring) وجود دارد. ترم پاییز در ایران همزمان با مهرماه و در دیگر کشورها ماه سپتامبر یا آگوست خواهد بود. ترم بهار و زمستان که اصطلاحاً (Spring) و (Winter) نام دارد از ماه ژانویه آغاز میشود. اگر شما برای ترم پاییز اقدام کنید، شانس بیشتری در پذیرش خواهید داشت. اگر شما قصد دارید در مهر ماه سال ۲۰۲۱ در یک دانشگاه خارجی تحصیل کنید باید از مهر ماه سال ۲۰۲۰ مدارکتان را ارسال کنید تا به درخواست شما در دی ماه یا بهمن ماه رسیدگی شود.
مدارک لازم برای اپلای در مقاطع مختلف تحصیلی
در مبحث چگونه اپلای کنیم مدارک لازم برای درخواست پذیرش اهمیت زیادی دارد که در ادامه به تفکیک بررسی خواهیم کرد. این مدارک با توجه به نوع دانشگاه متغیر خواهد بود.
مدارک کلی برای درخواست پذیرش از دانشگاههای خارجی
مدارک مرتبط با آزمونهای آیلتس، تافل، جی آر ای و جیمت
ترجمۀ مدرک دیپلم برای پذیرش در مقطع کارشناسی
ترجمۀ مدرک کارشناسی برای پذیرش در مقطع کارشناسی ارشد و دکترا
ترجمۀ مدرک کارشناسی ارشد برای اپلای در مقطع دکترا
ارائۀ ریز نمرات
انگیزه نامه، سی وی و کاورلتر
ارائۀ پروپوزال تحقیقاتی در مقطع دکترا
توصیه نامه
ارائۀ لیست مقالات چاپی
تکمیل فرم پذیرش هنگام ثبت نام آنلاین
پرداخت هزینۀ مربوط به پذیرش گواهی تمکن مالی
مدارک لازم برای اپلای در مقطع کارشناسی
ارائۀ مدارک تحصیلی ترجمه شده که شامل مدرک دیپلم، مدرک پیش دانشگاهی و ریز نمرات میشود.
ارائۀ مدرک زبان معتبر با حداقل نمرۀ لازم
ارائۀ رزومۀ تحصیلی
انگیزه نامه
گواهی تمکن مالی
مدارک لازم برای اپلای در مقطع کارشناسی ارشد
ارائۀ مدرک کارشناسی و ریز نمرات مرتبط به آن
ارائۀ مدرک زبان معتبر آیلتس و تافل با حداقل نمرۀ لازم
ارائۀ نمرۀ آزمون (GMAT)، (GRE) سابجکت و (GRE) جنرال متناسب با رشتۀ تحصیلی
انگیزه نامه
توصیه نامه
رزومۀ تحصیلی
مقالات
استادی پلن
گواهی تمکن مالی
مدارک لازم برای اپلای در مقطع دکترا
ارائۀ مدارک کارشناسی و کارشناسی ارشد همراه با ریز نمرات
ارائۀ مدرک زبان معتبر و تافل با حداقل نمرۀ لازم
ارائۀ نمرات آزمون (GMAT)، (GRE) جنرال و (GRE) سابجکت متناسب با رشتۀ تحصیلی
رزومۀ تحصیلی
توصیه نامه
انگیزه نامه
استادی پلن
مقالات
ریسرچ پروپوزال
گواهی تمکن مالی
معرفی کشورهایی که فرآیند اپلای به آنها آسان است
فرایند اپلای به برخی از دانشگاهها و کشورها آسانتر است. در ادامه برخی از کشورهای محبوب از نظر دانشجویان بینالمللی را با یکدیگر بررسی خواهیم کرد.
کشور هلند
مهمترین مزیت مهاجرت تحصیلی به کشور هلند، هزینههای پایین زندگی در آن نسبت به کشورهای اروپایی دیگر است. برای ادامۀ تحصیل در کشور هلند شما دغدغۀ چگونه اپلای کنیم را نخواهید داشت زیرا فرآیند پذیرش شما پیچیدگی زیادی ندارد. محبوبترین رشتههای تحصیلی در این کشور اقتصاد، مدیریت، تجارت بینالملل، مهندسی عمومی و روابط بینالملل است. از محبوبترین دانشگاههای هلند میتوان به دانشگاه کراکاو، دانشگاه وروکلاو، دانشگاه گدانسک، دانشگاه پونزان و دانشگاه علوم محیط زیست وروکلاو اشاره کرد. داوطلبان ایرانی برای پذیرش تحصیلی در دانشگاههای هلند نیاز به اخذ ویزا دارند. داوطلبانی که از کشورهای عضو اتحادیۀ اروپا هستند برای ادامۀ تحصیل در این کشور به ویزا احتیاجی ندارند. این دانشگاه بورسیههای تحصیلی مختلفی را در اختیار دانشجویان بینالمللی قرار میدهد. هزینههای این دانشگاه برای دانشجویان خارجی نسبتاً پایین است. مدارک لازم برای اپلای در دانشگاههای هلند عبارت است از:
عکس
کپی کارت شناسایی
ارائۀ مدرک دیپلم
رزومۀ تحصیلی
رفرنس شخصی
رفرنس آکادمیک
تکمیل فرم پذیرش
مدرک معتبر زبان
پرداخت هزینههای پذیرش
گواهی پزشکی سلامت
کشور کانادا
ارائۀ خدمات خوب به دانشجویان بینالمللی و کیفیت بالای سطح علمی و آموزشی دانشگاههای کانادا باعث شده تا داوطلبان زیادی قصد ادامۀ تحصیل در دانشگاههای این کشور را داشته باشند. از پرطرفدارترین دانشگاههای کانادا میتوان به دانشگاه شربروک، بریتیش کلمبیا، رجینا، تورنتو، تامسون، ریورز، رویال رودز و مونت آلیسون اشاره کرد. اگر شما هم دچار دغدغۀ چگونه اپلای کنیم هستید بهتر است برای مهاجرت تحصیلی به این کشور از معتبر بودن مدرک تحصیلی خود مطمئن شوید. اخذ مدرک معتبر تحصیلی باعث میشود تا به خوبی وارد بازار کار شوید. زبان رسمی این کشور انگلیسی و فرانسه است. شما باید رشتۀ تحصیلی و زبان تحصیل خود را به دقت انتخاب کنید. مدارک لازم برای تحصیل در کشور کانادا شامل رزومۀ تحصیلی، مدرک دیپلم یا فارغالتحصیلی، تکمیل فرم پذیرش، انگیزه نامه، مدرک زبان، گواهی تمکن مالی و توصیه نامه است.
کشور آلمان
کشور آلمان بهعنوان یک کشور غیر انگلیسی زبان در میان دانشجویان بینالمللی محبوبیت زیادی دارد. نظام آموزشی معتبر آلمان و هزینههای مقرون بهصرفۀ ادامۀ تحصیل در آن باعث شده تا هر ساله متقاضیان زیادی قصد مهاجرت تحصیلی به این کشور را داشته باشند. محبوبترین رشتههای تحصیلی در دانشگاههای آلمان عبارت است از اقتصاد، کامپیوتر، تجارت بینالملل، مهندسی برق و فیزیک. برای آگاهی از روند چگونه اپلای کنیم در دانشگاههای آلمان شما میتوانید با دانشگاه مد نظر خود تماس برقرار کرده و شرایط پذیرش در آنجا را جویا شوید. معمولاً از دانشجویان غیراروپایی امتحان ورودی گرفته میشود. مدارک لازم برای پذیرش در دانشگاههای آلمان شامل کپی گذرنامه، عکس گذرنامه، مدارک تحصیلی، ریز نمرات، مدرک زبان، انگیزه نامه و پرداخت هزینۀ پذیرش میشود.
جمع بندی
مهمترین دل مشغولی دانشجویانی که قصد مهاجرت تحصیلی دارند «مسئلۀ چگونه اپلای کنیم» است. به مجموعه اقداماتی که برای پذیرش از دانشگاههای خارج از کشور انجام میشود «اپلای» می گویند. انجام این فرآیند به دقت و آگاهی زیادی احتیاج دارد. مدارک لازم برای پذیرش تحصیلی در هرکدام از مقاطع تحصیلی متفاوت است. هر دانشگاهی برای پذیرش دانشجویان بینالمللی شرایط مخصوص به خود را دارد. کشورهای بلژیک، هلند، انگلستان، کانادا، آلمان، ایتالیا، فرانسه و سوئد محبوبیت زیادی در میان دانشجویان دارد. برای آگاهی بیشتر در خصوص مهاجرت تحصیلی میتوانید از طریق شمارۀ تماس 021-41276 یا صفحۀ فرم مشاوره با موسسۀ آرمان من تماس بگیرید.