تحصیل در رشته معماری در کشورهای مختلف چه شرایطی دارد؟
طی چند سال گذشته مهاجرت تحصیلی برای ادامه یا آغاز تحصیل در کشورهای دیگر، بسیار رونق یافته است. بسیاری از دانشجویان در صورت پیدا نکردن معیارهای مورد نظر خود، مانند کیفیت تحصیل رشته، بازار کار و آیندۀ شغلی آن تصمیم به مطالعۀ رشتۀ مورد نظر خود در کشورهای خارجی می گیرند. یکی از رشته هایی که تب مطالعّۀ آن در دانشگاه های خارجی بسیار داغ است، معماری است. این رشته با داشتن دانشگاه های درجۀ یک و منحصر به فرد در سراسر دنیا، دانشجوهای زیادی را به اپلای رشتۀ معماری وسوسه می کنند.
در این مقاله قصد داریم ابتدا مروری بر رشتۀ معماری و وظیفۀ یک معمار داشته باشیم. سپس بهترین دانشگاه های کشورهای مختلف را معرفی می کنیم و به شرایط تحصیل در آن ها می پردازیم.
اگر شما هم از علاقمندان رشتۀ معماری هستید اما بازار کار و کیفیت شغلی مورد نظر را در محل زندگی خود پیدا نمی کنید، تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا از شرایط کامل اپلای رشتۀ معماری در برترین دانشگاه های دنیا مطلع شوید.
رشتۀ معماری چیست؟
به طور کلی رشتۀ معماری یعنی هنر و علم طراحی و مهندسی ساختمان ها و سازه های عظیم. مطالعۀ این رشته معمولاً به 5 سال تحصیل در مقطع کارشناسی و حدود 2 سال در مقطع کارشناسی ارشد و پس از آن کسب تجربۀ عملی برای تبدیل شدن به یک معمار با تجربه تقسیم می شود.
با وجود مدت زمان طولانی تحصیل در رشتۀ معماری ، مدرک این رشته بسیار ارزشمند است و همچنین دارندگان آن از نظر مالی کاملاً تأمین خواهند بود.
افرادی که اپلای رشتۀ معماری را انتخاب می کنند، باید نسبت به علوم و هنرها اشتیاق داشته باشند، زیرا این دو عامل، دو عنصر عصلی رشتۀ معماری را تشکیل می دهند. همچنین عوامل مهم دیگر موفقیت در این رشته عبارتند از مهارت در ریاضیات، مهندسی، هنر و درک تکنولوژی ها، روندها و مشکلات اجتماعی مدرن هستند.
وظیفۀ یک معمار چیست؟
معمارها وظیفه طراحی ساختمان هایی را به عهده دارند که افراد قصد دارند در آنجا زندگی کنند، مشغول به کار شوند، به تحصیل بپردازند، خرید کنند یا غذا میل کنند.
این افراد با استفاده از خلاقیت و درک عملی سازه ها و متریال های ساخت ساختمان های نوین، نقشه ها و طرح های پیچیده، به طراحی ساختمان های کاملاً مدرن و در عین حال حفظ نیازهای اساسی انسان می پردازند.
افرادی که اپلای رشتۀ معماری را انتخاب می کنند، پس از فارغ التحصیلی از این رشته باید در عین توجه به نمای کلی ساختمان همچنین، عواملی را که باعث با دوام، ایمن و به صرفه بودن آن می شوند در نظر بگیرد.
از وظایف اصلی یک معمار می توان به این موارد اشاره کرد:
- درخواست متریال های مورد نیاز از مشتری و آماده کردن فهرستی از خلاصۀ آن ها
- آماده کردن طرح های اولیه، نقشه های کلی و نقشه دقیق به شکل دستی یا با استفاده از ابزار طراحی کامپیوتری
- ترکیب عناصر ساختاری، مکانیکی و هنری در یک ساختمان
- گفتگو دربارۀ طراحی ها و هزینه های تقریبی با مشتری و افراد دیگر درگیر در پروژه
اکنون که رشتۀ معماری و وظایف یک معمار را پس از اپلای در رشتۀ معماری مرور کردیم، اشاره ای به بهترین کشورها و دانشگاه های آن ها برای تحصیل در این رشته خواهیم داشت.
بهترین کشورهای اپلای رشتۀ معماری
بر اساس جدیدترین رنکینگ کیو اس QS دانشگاه ها در سال 2020، بهترین دانشگاه های جهان برای تحصیل در رشتۀ معماری اعلام شده اند.
این دانشگاه ها بر اساس چهار معیار اصلی اعتبار آکادمیک، اعتبار استخدامی ها، تقدیر های صورت گرفته و شاخص H-index که روشی برای اندازه گیری میزان کارایی دانشگاه هاست، رتبه بندی شده اند.
در ادامه به برترین این دانشگاه ها برای اپلای رشتۀ معماری ترتیب می پردازیم.
موسسه فناوری ماساچوست آمریکا MIT
این دانشگاه که رتبۀ اول را در رنکینگ جهانی از آن خود کرده است، مؤسسۀ خصوصی است که حدود 3745 دانشجوی بین المللی در آن تحصیل می کنند.
این مؤسسه که بورسیه های مختلفی ارائه می دهد و از آمار خروجی تحقیقاتی بسیار بالایی برخودار است، به دلیل کیفیت آموزشی بسیار بالا، پرطرفدارترین مقصد دانشجویان برای اپلای رشتۀ معماری در دنیاست.
مؤسسۀ ماساچوست که در سال 1861 با شعار «ذهن و دست» تأسیس شد، امروزه با داشتن بیش از 1000 هیئت علمی و بالغ بر 11000 دانشجو در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، به شهرت جهانی دست یافته است.
همچنین این دانشگاه در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری برنامه های تحصیلی ارائه داده و بورسیه های مختلفی را در اختیار دانشجویان قرار می دهد.
حدود 60 درصد از دانشجویان مقطع کارشناسی از بورسیه های تحصیلی این دانشگاه استفاده می کنند. همچنین به بسیاری از دانشجویان سال اول کارشناسی این دانشگاه، 2000 دلار آمریکا کمک هزینۀ تحصیلی ارائه می شود.
گرایش های رشتۀ معماری در موسسه ماساچوست
این مؤسسه گرایش های زیادی را در رشتۀ معماری ارائه می دهد که همین موضوع یکی از دلایل اصلی دانشجویان بین المللی برای اپلای رشتۀ معماری در این دانشگاه است.
گرایش های مختلف ارائه شده این مؤسسه در رشتۀ معماری عبارتند از:
- معماری «کارشناسی و کارشناسی ارشد»
- مطالعات معماری «کارشناسی و کارشناسی ارشد»
- هنر، فرهنگ و تکنولوژی «کارشناسی ارشد»
- تکنولوژی ساختمان «کارشناسی ارشد و دکتری»
- طراحی و محاسبه «دکتری»
- تاریخ و تئوری هنر «دکتری»
- تاریخ و تئوری معماری «دکتری»
شرایط اپلای رشتۀ معماری در مؤسسه ماساچوست
گفته شد که این دانشگاه در جدیدترین رتبه بندی دانشگاه های برتر دنیا موفق شده است رتبۀ اول را کسب کند، به همین علت بدیهی است که شرایط ورود به آن کمی سخت باشند.
این دانشگاه با نرخ پذیرش 6.7 درصد، یکی از سختگیرترین دانشگاه های ایالت متحده است و دریافت پذیرش آن پیچیدگی های خاص خودش را دارد.
مهترین شرایط و مدارک اپلای رشتۀ معماری این موسسه عبارتند از:
- ارائۀ معدل و مدرک مقاطع تحصیلی قبلی
- ارائه رزومه تحصیلی
- توصیه نامه
- انگیزه نامه
- ریز نمرات
- متقاضیان شرکت در دوره های کارشناسی این دانشگاه باید در آزمون SAT یا ACT در دو مبحث درسی ریاضی و علوم شرکت کنند.
- متقاضیان تحصیل در این دانشگاه باید مدرک تافل 90 و آیلتس بالای 7 داشته باشند.
- هزینۀ تحصیل سالانه در این دانشگاه حدود 73160 دلار آمریکاست.
- زمان شروع ترم مؤسسۀ ماساچوست پاییز و بهار است.
دانشگاه دلفت تکنولوژی هلند
این دانشگاه تکنولوژی عمومی رتبۀ دوم رنکینگ جهانی برترین دانشگاه های معماری را به خود اختصاص داده است و با تعداد حدود 19000 دانشجو که بیش از 5500 نفر آن ها بین المللی هستند، از مقاصد بسیار محبوب برای اپلای رشتۀ معماری است.
گرایش های دانشگاه دلفت
دانشگاه دلفت که در رتبۀ پنجاه و هفتمین دانشگاه برتر جهان قرار دارد، گرایش های تحصیلی زیر را در رشتۀ معماری به دانشجویان ارائه می دهد:
- معماری، شهرسازی و علوم ساخت و ساز «کارشناسی و کارشناسی ارشد»
- معماری «کارشناسی ارشد»
- تکنولوژی ساخت و ساز «کارشناسی ارشد»
- معماری مناظر «کارشناسی ارشد»
- شهرسازی «کارشناسی ارشد»
- مدیریت فضای ساخته شده «کارشناسی ارشد»
شرایط و مدارک اپلای رشتۀ معماری دلفت
در این بخش به مهمترین شرایط و مدارک مورد نیاز که برای اخذ پذیرش در این دانشگاه ضروری هستند، اشاره می کنیم:
- فرم درخواست تکمیل شده
- توصیه نامه
- رزومه
- ریز نمرات
- نامۀ پذیرش از دانشگاه
- انگیزه نامه مطالعاتی
- نامۀ نشان دهندۀ تمکن مالی تحصیل در این کشور «ماهیانه 870 یورو»
- برای تحصیل در این دانشگاه در مقطع کارشناسی نیازمند زبان هلندی و برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیاز به تسلط بر زبان هلندی یا انگلیسی دارید.
- گواهی کمبریج برای زبان انگلیسی پیشرفته
- حداقل امتیاز در مدارک زبان مورد نیاز برای اپلای رشتۀ معماری دلفت، تافل 90 و آیلتس 6.5 است.
- هزینۀ تحصیل در دورۀ کارشناسی این دانشگاه سالانه حدود 14500 یورو و شهریه کارشناسی ارشد آن سالانه حدود 18750 یورو است.
- زمان شروع ترم در دانشگاه دلفت هلند، پاییز است.
- دقت کنید این دانشگاه نیازی به آزمون ورودی ندارد.
کالج دانشگاهی یو سی ال لندن UCL
این دانشگاه عمومی با کسب جایگاه سوم در رنکینگ کیو اس دانشگاه های معماری برتر دنیا، تعداد 20251 دانشجوی بین المللی دارد و از خروجی تحقیقاتی بالایی برخوردار است.
دانشگاه بارتلت در جهان رتبۀ 8، در اروپا رتبۀ 4 و در لندن رتبۀ اول را در رنکینگ جهانی دانشگاه های برتر 2020 کرده است که شرایط بسیار مناسبی برای اپلای رشتۀ معماری دارد.
گرایش های معماری دانشگاه یو سی ال لندن
شما می توانید در گرایش های زیر به تحصیل در دانشگاه یو سی ال لندن بپردازید:
- مهندسی معماری و طراحی «کارشناسی و کارشناسی راشد»
- کارشناسی و مدیریت پروژه
- کارشناسی برنامه ریزی شهری
- کارشناسی برنامه ریزی
- طراحی و مدیریت شهری
- کارشناسی معماری و مطالعات بین رشته ای
- کارشناسی مطالعات شهری
شرایط اخذ پذیرش در دانشگاه یو سی ال لندن
تحصیل در این دانشگاه آرزوی دانشجویان معماری زیادی در سراسر دنیاست، اما این دانشگاه در رتبۀ سوم دانشگاه های معماری برتر دنیا قرار دارد و اخذ پذیرش در آن کار هر کسی نیست.
لازمه اپلای رشتۀ معماری در این دانشگاه، داشتن تعدادی شرایط و مدارک ضروری است که در ادامه آن ها را ذکر خواهیم کرد:
- دانشجویان بین المللی برای اقدام به اخذ پذیرش در این دانشگاه، باید مانند دانشجویان انگلیسی از طریق UCAS اقدام کنند که هزینه ای برابر با 20 تا 25 پوند هزینه خواهد داشت.
- پذیرش در آزمون A-Level با نمره ای در محدود A*A*A-ABB
- دیپلم 12 ساله و ریز نمرات
- مدرک آیلتس بین المللی با نمرۀ 6.5 یا تافل با نمرۀ 92
- انگیزه نامه
همچنین با توجه به بالا بودن هزینه های تحصیل در این دانشگاه، ممکن است تعداد زیادی از دانشجویان از عهدۀ مخارج تحصیل در دانشگاه یو سی ال و زندگی در شهر لندن بر نیایند.
به همین دلیل، این دانشگاه تعدادی بورسیۀ تحصیلی به دانشجویان خود ارائه می دهد و انگیزه اپلای رشتۀ معماری دانشگاه یو سی ال لندن را برای دانشجویان خارجی بیشتر می کند. مهمترین این بورسیه ها عبارتند از:
- Ardalan Family Scholarship
- Chevening Scholarships
- Alumni Scholarship
- Denys Holland Scholarship
- Doctoral School Fellowship
دانشجویان فارغ التحصیل از این دانشگاه از شرایط شغلی بسیار خوبی برخوردار خواهند بود، به طوری که اگر با ویزای Tier 4 وارد کشور انگلستان شده باشید، حداقل تا 2 سال فرصت یافتن شغل مورد نظر خود را خواهید داشت.
مؤسسؤ فناوری فدرال معماری زوریخ سوئیس
دانشگاه زوریخ سوئیس با 7247 نفر دانشجوی بین المللی، در جایگاه چهارم این رنکینگ قرار دارد و میان تعدادی زیادی از دانشجویان برای اپلای رشتۀ معماری بسیار پر طرفدار است.
همچنین این دانشگاه از نوع عمومی است و خروجی تحقیقاتی بسیار بالایی دارد. گرایش های تحصیلی دانشگاه زوریخ در رشتۀ معماری ، شامل کارشناسی و کارشناسی ارشد معماری هستند.
شرایط اخذ پذیرش دانشگاه زوریخ
دانشجویان ایرانی که قصد دارند در این دانشگاه تحصیل کنند، باید شرایط و مدارک زیر را ارائه دهند:
- ارائۀ گواهی متوسطه با حداقل معدل کل 12 از 20
- ارائۀ مدرک پیش دانشگاهی
- ارائۀ گواهی پذیرش در دانشگاه مورد نظر
- قبولی در آزمون مکمل
- رزومه
- توصیه نامه مرکز آموزشی قبلی
- ریز نمرات معتبر
- مدرک زبان آلمانی «داشتن نمرات بالا در این مدرک، اپلای رشتۀ معماری در این دانشگاه را آسان می کند.»
دانشجویان این دانشگاه در هر مقطعی که باشند، می توانند از بورسیه ها، فاند ها و کمک هزینه های تحصیلی دانشگاه زوریخ استفاده کنند.
شما برای دریافت بورسیه این دانشگاه، باید مدارکی را مبنی بر توانایی نداشتن در پرداخت هزینه ها ارائه دهید.
همچنین این دانشگاه از نظر اشتغال به کار فارغ التحصیلان در جایگاه بسیار خوبی قرار دارد، به طوری که دانشجویان این دانشگاه پس از اتمام دورۀ تحصیلی مشکلی در پیدا کردن شغل ندارند و یکی از دلایل پایین بودن نرخ بیکاری سوئیس همین موضوع است.
دانشگاه هاروارد آمریکا
این دانشگاه با در درست داشتن جایگاه پنجم در رنکینگ برترین دانشکده های معماری جهان، تعداد 5815 دانشجوی بین المللی را در خود جای داده است.
همچنین این دانشگاه توسط بخش خصوصی اداره می شود و از خروجی تحقیقاتی بسیار بالایی برخوردار است. علاوه بر این، دانشگاه هاروراد رتبۀ سوم را رنکینگ کیو اس 2021 کسب کرد وتبدیل به پنجمین دانشگاه برتر دنیا شد.
تعداد بسیار زیادی از معمارها و برنامه ریز های شهری موثر آمریکا از دانشکده معماری این دانشگاه فارغ التحصیل شده اند و اعتبار شگفت انگیزی را در سطح جهانی برای این دانشگاه کسب کرده اند که همین موضوع از دلایل عمده میل دانشجویان به اپلای رشتۀ معماری در این دانشگاه است.
کلاس های معماری این دانشگاه اولین بار در سال 1864 آغاز شدند و سپس طرفداران زیادی را در سراسر دنیا به خود جذب کردند. همچنین این رشته در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد در دانشگاه هاروارد ارائه می شود.
شرایط اخذ پذیرش در دانشگاه هاروارد
دانشگاه هاروارد به نوبۀ خود از شرایط نسبتاً سختی برای اخذ پذیرش برخوردار است که در ادامه به تعدادی از مهمترین آن ها پرداخته ایم:
- ارائۀ دیپلم 12 ساله
- پذیرش در آزمون ورودی
- ریز نمرات مقاطع تحصیلی قبلی
- نمرات کسب شده در آزمون های GMAT و GRE
- حداقل نمرۀ 7 در ایلتس و 100 در تافل
- انگیزه نامه
- رزومه
همچنین هزینۀ تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد معماری دانشگاه هاروارد، سالانه 45440 تا 53420 دلار آمریکاست و ممکن است برای دانشجویانی که برای اپلای رشتۀ معماری این دانشگاه اقدام می کنند، سنگین باشد.
البته دانشگاه هاروارد آمریکا انواع بورسیه ها را به دانشجویان ارائه می دهد، به طوری که حدود 55 درصد دانشجویانی که در این دانشگاه تحصیل می کنند، در حال استفاده از این بورسیه ها هستند.
علاوه بر این، به علت اعتبار این دانشگاه تقریبا تمام دانشجویان فارغ التحصیل رشتۀ معماری می توانند در هر جای کشور آمریکا و جهان سریعاً مشغول به کار شوند و به درآمد بالایی دستیابی پیدا کنند.
دانشگاه پلی تکنیک میلان در ایتالیا
دانشگاه پلی تکنینک میلان که در سال 1863 تأسیس شد، یکی از متمایز ترین دانشگاه های فنی در اروپا و همچنین بزرگترین دانشکدۀ ایتالیایی مهندسی و معماری به شمار می رود.
این دانشگاه عمومی با خروجی تحقیقاتی بسیار بالا، حدود 41442 دانشجو را در خود جای داده است که 7301 نفر آن ها دانشجویان بین المللی هستند. این دانشگاه نیز در فهرست دانشگاه های محبوب برای اپلای رشتۀ معماری قرار داشته و آمار پذیرش نسبتا پایینی دارد.
همچنین دانشگاه پلی تکنیک در رنکینگ جهانی دانشگاه های معماری جایگاه هفتم را از آن خود کرده است و انواع بورسیه های تحصیلی را به دانشجویان ارائه می دهد.
گرایش های معماری دانشگاه پلی تکنیک میلان
این دانشگاه گرایش های مختلفی را در زمینۀ معماری به دانشجویان ارائه می دهد. این گرایش ها عبارتند از:
- معماری و ساخت محیط
- برنامه ریزی شهری و طراحی
- معماری مناظر
- طراحی و تاریخ معماری
- معماری پایدار و طراحی مناظر
- معماری و طراحی شهری
- مهندسی ساخت و معماری
- معماری- معماری ساختمان
- معماری- معماری داخلی
شرایط اپلای رشتۀ معماری در دانشگاه پلی تکنیک میلان
در ادامه به مهمترین مدارک و شرایط مورد نیاز برای اخذ پذیرش دانشگاه پلی تکنیک ایتالیا اشاره خواهیم کرد.
- ریز نمرات
- رزومه
- توصیه نامه
- انگیزه نامه
- نمونه کارها
- مدرک زبان معتبر
- شرکت در آزمون ورودی هر رشته برای تحصیل در مقطع کارشناسی
- حداقل معدل 14.5 برای تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد
شهریۀ این دانشگاه در مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد، حدود 3900 یورو در سال است. البته دانشجویان می توانند با استفاده از بورسیه های ارائه شده در این دانشگاه، بدون نگرانی زیاد بابت شهریه اقدام به اپلای رشتۀ معماری در دانشگاه پلی تکنیک کنند.
بورسیه های تحصیلی این دانشگاه بسیار متنوع هستند و دانشجویان می توانند با بهره گیری از آن ها با خیال راحت به تحصیل خود بپردازند. در ادامه انواع این بورسیه ها را ذکر می کنیم:
- بورسیۀ پلاتین که ارزشی برابر با 10000 یورو علاوه بر شهریه دانشگاه دارد.
- بورسیه طلایی شامل 5000 یورو علاوه بر شهریه دانشگاه است.
- بورسیۀ نقره ای تمام هزینه های دانشگاه را پوشش می دهد.
- بورسیۀ DUS به کسانی داده می شود که درآمد پایینی دارند و می توانند با ارائۀ مدارک آن را اثبات کنند.
در این بخش 6 تا از دانشگاه برترین های جهان را مرور کردیم که می توانید برای اپلای رشتۀ معماری در آن ها اقدام کنید. در ادامۀ شرایط این شغل را در خارج از ایران بررسی خواهیم کرد.
شرایط شغل و کار معماری در خارج از کشور
پس از اپلای رشتۀ معماری و فارغ التحصیل شدن از دانشگاه، مهمترین موضوع بازار کار این شغل است. رشتۀ معماری در کشورهای خارجی غالباً بازار کار پر رونقی دارد و فارغ التحصیلان این رشته می توانند سریعاً یک شغل پر درآمد را آغاز کنند.
بسیاری از فارغ التحصیلان این رشته می توانند خود اشتغالی داشته باشند، در صورتی معماران دیگر همکاری با شرکت های حقوق ثابت را ترجیح می دهند و برخی دیگر دوست دارند با شرکت های بزرگ کار کرده و حقوق ثابتی دریافت کنند.
معماران در کدام کشورها بیشترین درآمد را دارند؟
طبق تحقیقات انجام شده، 5 شهر جهان که معماران آن بیشترین درآمد را دارند مشخص شده اند. اگر شما به مقدار درآمد حاصل از اشتغال بیشتر از نوع دانشگاه اهمیت می دهید، می توانید اقدام به اپلای رشتۀ معماری در این شهرها کنید:
- آمریکا، نیویورک با متوسط درآمد 106910 دلار آمریکا
- کلمبیا با متوسط درآمد 105380 دلار آمریکا
- جورجیا، آمریکا با متوسط درآمد 104470 دلار آمریکا
- ماساچوست، آمریکا با متوسط درآمد 102320 درلار آمریکا
- مینه سوتا، آمریکا با متوسط درآمد 99870 دلار آمریکا
جمع بندی
امروزه مهاجرین تحصیلی زیادی اقدام به اپلای رشتۀ معماری در کشورهای مختلف دنیا می کنند. اگر شما هم قصد دارید به مطالعۀ رشتۀ معماری در دانشگاه های خارجی اقدام کنید، می توانید با استفاده از اطلاعات ارائه شده در این مطلب دربارۀ انواع دانشگاه ها، یکی را بر اساس شرایط و نیاز خود انتخاب کنید.
البته دقت داشته باشید که این مقاله مروری بر تعداد کمی از نکات مربوط به تحصیل در کشورهای خارجی است. در صورتی که قصد مهاجرت تحصیلی دارید، این مطلب به هیچ وجه کافی نیست و شما حتما باید با مشورت یک تیم حرفه از مشاوران این کار را انجام دهید.
به این منظور شما می توانید برای مشاوره و ارتباط با مجموعه اعزام دانشجوی آرمان، با شمارۀ 02141276 تماس بگیرید. همچنین می توانید با تکمیل فرم مشاوره رایگان، به سوالات پاسخ دهید و در صورت نیاز به شکل حضوری مراجعه کنید.
علاوه بر این، شما می توانید تازه ترین ها را در اینستاگرام مجموعه آرمان من مشاهده کنید.