همه چیز درباره مهاجرت به کانادا
در دهههای اخیر بسیاری از مردم ایران برای مهاجرت به کانادا تلاش کردهاند. چه چیزی این کشور را خاص میکند؟ اصلا آیا ارزشش را دارد؟ این مقاله تلاش کرده است تا بهترین منبع شما برای شناخت کانادا باشد و مناسبترین راه را برای مهاجرت به کشور آزادی به شما نشان دهد. در این متن انواع راههای مهاجرت به کانادا، شرایط اقامت گرفتن، معروفترین دانشگاهها، پرطرفدارترین رشتهها و بسیاری از نکات مهم دیگر را یاد خواهید گرفت. پس تا پایان این یادداشت با ما همراه باشید و به دنیای مهاجرت قدم بردارید.
نگاهی به کشور کانادا
کشور کانادا (Canada) در شمال قاره آمریکای شمالی واقع شده است. موقعیت جغرافیایی این کشور و نزدیک بودن به قطب شمال به سردشدن فوقالعادهی هوای آن منجر میشود. بعد از روسیه، کانادا بزرگترین کشور در جهان بهشمار میآید، اما بسیاری از نواحی آن به دلیل سرمای بیش از حد خالی از سکنه است.
پایتخت این کشور، اتاوا (Ottawa) نام دارد. این شهر با رعایت سختگیرانه شاخصهایی مانند تناسب داشتن درآمد و هزینهها، پاک بودن هوا، کاهش نرخ بیکاری و… به بهترین شهر برای زندگی در کانادا شهرت یافته است. تورنتو (Toronto) نیز یکی دیگر از شهرهای محبوب کانادا است که با داشتن دانشگاهی معروف، مقصد مناسبی برای دانشجویان مهاجر بهشمار میرود.
کانادا بهصورت رسمی یک کشور دو زبانه معرفی میشود. اغلب مردم این کشور به زبانهای انگلیسی و فرانسوی سخن میگویند. با این حال، اکثر مردم به هر دو زبان صحبت میکنند و برای افرادی که قصد مهاجرت به کانادا را دارند الزامی نیست که هر دو زبان را بلد باشند، مگر اینکه بهواسطه شغل و پوزیشن خاصی نیاز به یادگیری زبان فرانسوی احساس شود.
کانادا در مجموع 10 استان و 3 ناحیه دارد. در چند سال اخیر استان اونتاریو (Ontario) از میان تمام استانهای این کشور محبوبترین مقصد افراد برای مهاجرت بوده است. از این استان شهر تورنتو و پایتخت کانادا، یعنی اتاوا سالانه پذیرای تعداد بسیاری از مهاجران هستند. واحد پولی این کشور دلار کانادا است که نسبت به دلار آمریکا ارزش بالاتری دارد. با وجود این، دلار آمریکا از دید سنتی اقتصاد، باارزشتر بهشمار میرود.
فراز و نشیبهای زندگی در کانادا
مهاجرت به یک کشور دیگر و دوباره شروع کردن زندگی ممکن است برای بسیاری از افراد چالش بزرگی باشد. شاید در میانه راه فراموش کنید که اصلا به چه دلیلی در حال تلاش و تکاپو هستید. در ادامه لیستی از مزایا و معایب زندگی در کانادا را مشاهده میکنید. شاید بررسی کردن موارد نوشته شده به شما کمک کند تا با نگرش دقیقتری برای آینده خود و فرزندانتان تصمیم بگیرید.
کانادا جامعهای چند فرهنگی است
کانادا مقصد بسیاری از مهاجران است. به همین دلیل مردم آن دیگر نسبت به خارجیها جبههگیری ندارند و حتی در صورت مهاجرت به کانادا، میان افراد گوناگون تبعیض قائل نمیشوند. از سوی دیگر، دولت هم برای بهبود وضعیت زندگی مهاجران و پناهندگان خود تلاش میکند.
دیگر نگران سیستم درمان و بهداشت مناسب نخواهید بود
اکثر خدمات بهداشت و درمان در کانادا رایگان انجام میشود. میزان پوشش هزینههای درمانی افراد ممکن است از هر استان به استان دیگر متفاوت باشد، اما کیفیت بالای خدمات درمانی در سرتاسر کانادا یکسان است. با توجه به اینکه بیشتر مواقع هزینه دندانپزشکی و چشمپزشکی جزو این بیمه حساب نمیشود، بسیاری از مردم از شرکتهای بیمه خصوصی کمک میگیرند تا باقی هزینههای درمان خود را نیز پوشش دهند. البته ممکن است برای بعضی از افراد مدت زمان انتظار این شرکتهای بیمه طولانی باشد، اما مطمئن باشید که ارزشش را دارد.
همهچیز امن و امان است
طبق آمار بهدست آمده، کانادا یکی از امنترین مکانها برای زندگی بهشمار میرود. جرم و جنایت این کشور طی بیست سال گذشته نزدیک به 30 درصد کاهش یافته است. پلیس این کشور در نزد مردم بسیار محبوب و محترم است و وظایف خود را به شکلی جدی انجام میدهد. یکی از مهمترین ترسهای مهاجران این است که پس از مهاجرت به کانادا در کشور جدید غریب بمانند و در صورت بروز مشکل کسی به آنها کمک نکند؛ اما کانادا اثبات کرده است که این موضوع برای مهاجران این کشور مسئله مهمی نخواهد بود.
برای همه فرصت شغلی فراهم میشود
در چند سال اخیر بسیاری از کشورهای غربی با کمبود فرصتهای شغلی مواجه شدهاند. چنین موضوعی منجر میشود تا هم دولت آن کشور دیگر به مهاجران بهاندازه کافی بها ندهد و هم مردم آن کشور با مهاجران مانند سابق رفتار نکنند. جدا از مشکلاتی که مهاجران در چنین شرایطی خواهند داشت، اوضاع جامعه نیز متشنج میشود.
با وجود این کانادا سیاستهای متفاوتی را در پیش گرفته است. این کشور با مدیریت درست توانسته است تا حتی از مهاجران و پناهندگان نیز برای ایجاد فرصتهای شغلی بیشتر استفاده کند و به همین دلیل، به یک محیط امن و دوستانه برای مهاجران و خود کاناداییها تبدیل شده است.
آبوهوای کانادا ممکن است به طبع شما نسازد
همان طور که پیش از این نیز اشاره شد، کانادا به دلیل نزدیک بودن به قطب شمال از آبوهوایی سرد برخوردار است. بارش برف، یخ زدن جادهها و بادهای تند از جمله چالشهایی است که مردم کانادا روزانه با آن دستوپنجه نرم میکنند؛ اما بسیاری از مهاجران معتقد هستند که برخورداری از فرصتهای شغلی و سایر نکات مثبت زندگی در این کشور به تحمل کمی سرما میارزد.
پیش به سوی کانادا
کانادا برنامه دارد تا در سالهای 2023 تا 2025 نزدیک به 1.5 میلیون ساکن دائمی را به خود جذب کند. هدف اصلی این برنامه، کمک به رشد اقتصاد این کشور از طریق افزایش مهاجرت به کانادا بیان شده است. بر عکس تصوری که در ذهن بسیاری از مردم وجود دارد، اخذ ویزای کانادا چندان هم راحت نیست. با وجود این، کمک گرفتن از یک موسسه معتبر میتواند بسیاری از دستاندازهای این مسیر را برای شما هموار کند.
مهمترین نکته برای مهاجرت دانستن تمام راههای موجود است. اگر شما با تمام مسیرهای مهاجرت و دریافت ویزا آشنا باشید، میتوانید بهراحتی بهترین روشی را که برای شرایط شما مناسب است انتخاب کنید. در این بخش، با انواع روشهای مهاجرت به کانادا آشنا خواهید شد.
متقاضیانی که قصد دارند به کانادا مهاجرت کنند، 9 راه پیش روی خود میبینند:
پناهندگی
این روش برای افرادی مناسب است که توانایی طی کردن مراحل قانونی مهاجرت را ندارند.
تحصیلی
دانشآموزان و دانشجویانی که تمایل به ادامه تحصیل در این کشور دارند، مشمول این نوع ویزا خواهند شد.
توریستی
در سالهای اخیر کانادا قانونی جدید مخصوص افرادی که در حال حاضر با ویزای توریستی در این کشور هستند یا بهزودی قصد بازدید از آن را دارند وضع کرده است. طبق این قانون نوپا شما میتوانید پیش از پایان سفر خود برای تبدیل ویزای توریستی به ویزای 3 ساله درخواست دهید.
اکسپرس انتری (express entry)
اکسپرس انتری به ویزای مخصوص متخصصان و افرادی که در یک کار خاص مهارت دارند گفته میشود.
کاری
این ویزا معمولا برای کسانی استفاده میشود که تحصیل خود را در کانادا به اتمام رساندهاند و حالا بهدنبال راهی هستند تا مدت زمان اقامت خود را تمدید کنند.
استارتاپی
همانطور که از اسم آن مشخص است، ویزای استارتاپی برای افرادی مناسب است که خلاقیت کافی برای شروع یک کار جدید و شغلسازی برای افراد دیگر را دارند و با مهاجرت به کانادا میتوانند به اقتصاد این کشور کمک کنند.
جاب آفر
در صورتی که شما در کشور خود مهارت خاصی برای ارائه داشته باشید، با برنامهریزی مناسب و استفاده از فرصتهای موجود میتوانید از شرکتهای کانادایی درخواست دریافت کنید. این نوع درخواستها مقدمات مهاجرت به کانادا را برای شما فراهم خواهند کرد.
سرمایهگذاری
با توجه به ظرفیت بالای کانادا برای پذیرفتن مهاجر از کشورهای گوناگون، طبیعی است که این کشور به منابع و سرمایه نیاز داشته باشد. اگر شما کسی باشید که بتوانید بخشی از این سرمایه مورد نیاز دولت کانادا را تامین کنید، در قبال آن اقامت کانادا را دریافت خواهید کرد.
اقامت گرفتن دائمی
راههای گوناگونی برای دریافت اقامت دائمی در کانادا وجود دارد. از جمله این راهها میتوان به ازدواج و گرفتن ویزای همراه کانادا، استفاده از اکسپرس انتری و… اشاره کرد.
با وجود توضیح کوتاهی که برای هر کدام از این موارد داده شد، طبیعی است که در نگاه اول گیجکننده به نظر برسند. به همین دلیل در ادامه میتوانید توضیحات بیشتری را در خصوص انواع مهاجرتها به کانادا مشاهده کنید.
شرایط مهاجرت به کانادا
برای اینکه با درخواست شما مبنی بر مهاجرت به این کشور موافقت بشود لازم است تا حداقل نیازمندیهای ویزای مورد نظر خود را پیدا کنید و مدارک و تواناییهای خود را بر اساس آن تطبیق دهید. این شرایط بسته به نوع ویزای مورد نیاز شما متفاوت است. بهطور مثال سطح زبان شما برای دریافت بورسیه توریستی بهاندازه بورسیه تحصیلی کانادا مهم نخواهد بود. یا داشتن سابقه کار برای گرفتن ویزا و تحصیل در مدارس کانادا اهمیت خاصی ندارد.
جدا از سطح زبان انگلیسی، میزان سرمایه، سن، رشته و تحصیلات، سابقه شغلی، داشتن معرف یا اقوامی که تابعیت کانادا دارند و دانشگاهی که در آن درس خواندهاید نیز در فرآیند گرفتن تایید مهاجرت شما حائز اهمیت است.
هزینه مهاجرت به کانادا
هزینهای که باید بابت درخواست ویزا، ترجمه مدارک، شهریه دانشگاه و موارد دیگر پرداخت کنید بر اساس نوع ویزایی که به دنبالش هستید متفاوت است. برای مهاجرت تحصیلی مبلغی بین 20 هزار تا 30 هزار دلار کانادایی باید هزینه شود، اما میزان دقیق این مبلغ به مقطعی که قصد تحصیل در آن دارید بستگی دارد.
توجه داشته باشید که هزینه مهاجرت از طریق اکسپرس انتری از تمام روشهای دیگر برای شما بهصرفهتر خواهد بود چرا که اگر بهعنوان یک کارگر متخصص قصد کار کردن در کانادا را داشته باشید حداقل 10 الی 12 هزار دلار کانادایی نیاز دارید در حالی هزینه مهاجرت با استفاده از روش اکسپرس انتری تنها 1400 دلار کانادایی خواهد بود.
هزینه یک زندگی عادی در کانادا بهصورت معمول سالی 15 هزار دلار کانادایی است. در نظر داشته باشید که طبق سایت Expatistan، هزینه زندگی در شهرهایی مانند ونکوور یا تورنتو که جزو گرانترین شهرهای کانادا هستند حداقل 50 درصد ارزانتر از زندگی در شهری مانند تهران و سایر کلانشهرهای ایران است.
آشنایی با اداره مهاجرت کانادا
اداره مهاجرت، پناهندگی و شهروندی کانادا (IRCC یا Immigration, Refugees and Citizenship Canada) دپارتمانی وابسته به دولت کانادا است. این اداره را در سال 1994 تاسیس کردهاند و وظیفه اصلی آن رسیدگی به امور مهاجران، پناهندگان و شهروندان این کشور و سادهتر کردن فرایند مهاجرت به کانادا است. با بهوجود آمدن این اداره نزدیک به 11هزار شغل جدید برای مردم کانادا ایجاد شد و دولت بسیاری از مشکلات مهاجران و پناهندگان را از میان برداشت. این موضوع علاوهبر بالا بردن سطح رضایت مهاجران، توجه افراد دیگری که هنوز مقصد قطعی را برای خود پیدا نکرده بودند به سوی خود کشاند.
سایت اداره مهاجرت کانادا
علاوهبر تاسیس یک اداره مجزا دولت کانادا بهشکل رسمی وبسایتی مختص به مهاجران ایجاد کرده است. این سایت که بهصورت مستقیم به اداره مهاجرت کانادا وصل میشود جزو منابع دسته اول علاقهمندان به مهاجرت به شمار میآید. در این سایت بخشهای مختلفی وجود دارد که جدا از موضوع مهاجرت به کانادا، به اطلاعرسانی در خصوص فرهنگ، پرداخت مالیات، حملونقل و… نیز میپردازد و برای کسانی که مایل به زندگی در کانادا هستند اطلاعات جالبی دارد.
شما در این سایت میتوانید از فرایندی که لازم است برای ثبت درخواست طی کنید و مدارک مورد نیازی که باید تحویل دهید آگاه شوید و قدمهای بعدی خود را بر این اساس بچینید.
مهاجرت به کانادا از طریق پناهندگی
طبق شیوهنامه اداره مهاجرت کانادا، تفاوت یک پناهنده و مهاجر در حق انتخاب آنها است. در این سایت بیان میشود که مهاجر کسی است که به اختیار خود مسیر مهاجرت را پیش میگیرد. در حالیکه یک پناهنده ناچار از شرایط بد زندگی خود در کشورش و ترس از محاکمه به کشور دیگری میگریزد و از آن پناه میخواهد.
کانادا به دو شکل خصوصی و دولتی پذیرای پناهندگان خواهد بود. شیوه خصوصی یا اسپانسردار به روشی گفته میشود که طی آن، افرادی که از نظر مالی توانایی حمایت از پناهندگان را دارند با دولت به توافق میرسند و بهصورت مستقیم یا غیر مستقیم پناهندگان را در این مسیر همراهی میکنند.
در روش دولتی نیز خود دولت کانادا اقداماتی برای پذیرش این افراد انجام میدهد و از آنها تا زمانی که به روتین زندگی عادی خود بازگردند حمایت میکند. بنابراین برای کسانی که نمیتوانند با روشهای عادی برای مهاجرت به کانادا اقدام کنند، راهکارهای دیگری نیز وجود دارد.
چیزی که این نوع مهاجرت را دشوار و برای بسیاری از افراد غیر ممکن میکند، فرایند پیچیده آن است. برای پذیرش پناهندگان در کانادا، فرد باید به افسر مخصوص امور پناهندگی ثابت کند که ادامه زندگی در کشورش برایش ممکن نبوده و یا جانش به خطر افتاده است. چنین فرایند قانونی معمولا در کانادا با شکست مواجه میشود و پیشنهاد میشود که بهدنبال راه مطمئنتری برای مهاجرت به کانادا باشید.
مهاجرت تحصیلی به کانادا
مهاجرت تحصیلی به کانادا انواع گوناگونی دارد. در سایت اداره مهاجرت کانادا بخشی وجود دارد که اطلاعات مورد نیاز شما برای برداشتن قدم بعدی را در اختیارتان قرار خواهد داد.
قدم اول، مشخص کردن دانشگاه یا مدرسهای است که قصد دارید پس از مهاجرت به کانادا در آن تحصیل کنید. توجه داشته باشید که اگر هدف شما مقطع دبستان، راهنمایی و دبیرستان باشد باید حداقل از شش ماه قبل از شروع ترم مورد نظر درخواست خود را ارسال کنید. از سوی دیگر اگر میخواهید در مقاطع پیشدانشگاهی و دانشگاهی درخواست ویزای تحصیلی کانادا بدهید باید حداقل از یک سال قبل آن را ارسال کنید.
پس از پیدا کردن بهترین گزینه باید با مدرسه یا دانشگاه مورد نظر خود ارتباط برقرار کنید. مسئولان مربوطه شما را در جریان مدارکی که باید ارسال شوند میگذارند و برنامههای مختلفی که برای دانشآموزان و دانشجویان خارجی دارند توضیح میدهند. در صورتیکه ارسال مدارک با موفقیت به پایان برسد و دانشگاه نیز با درخواست شما موافقت کند وارد مرحله جدیدی میشوید.
اگر که برای مقاطع بالا مانند دکتری درخواست ویزا داده باشید، دانشگاه شما را ملزم میکند تا یک استاد راهنما یا سرپرست برای خود پیدا کنید. در این شرایط بهتر است از سایت دانشگاهی که برای آن اپلای کردهاید کمک بگیرید. معمولا هر سایت دانشگاهی صفحهای برای معرفی اساتید خود دارد و شما میتوانید در آن صفحه، مشخصات و راه ارتباطی با هر استاد را پیدا کنید.
پیشنهاد میشود تا از استادی درخواست کنید که حوزه فعالیتی مشابه با علاقهمندی شما داشته باشد. با این کار، علاوهبر اینکه احتمال پذیرفته شدن از سوی استاد مورد نظر خود را بالا بردهاید، پس از مهاجرت به کانادا نیز میتوانید پیشرفت کنید و در رشته خود بدرخشید.
در کنار این برنامه میتوانید مدام سایت دانشگاههای مختلف را برای بورسیههای دیگر هم بررسی کنید. در برخی مواقع ممکن است یک دانشگاه، بورسیهای برای دانشجویان خارجی فراهم کند که به شما امکان تحصیل رایگان در کانادا را هم بدهد یا بخش زیادی از مبلغ شهریه دانشگاه را از سمت دولت پرداخت کند.
بهترین رشتههای دانشگاههای کانادا
یکی از مهمترین قدمها در مهاجرت تحصیلی انتخاب رشته است. قبل از آنکه درخواست خود را بفرستید بهتر است رشتههای محبوب و دانشگاههای شاخص که این رشتهها را ارائه میدهند دقیق بررسی کنید. در ادامه توضیح کوتاهی از بهترین رشتهها برای تحصیل در کانادا را مشاهده خواهید کرد.
مهندسی و تکنولوژی
یکی از بهترین رشتههایی که کانادا در حال حاضر ارائه میدهد مهندسی و تکنولوژی است. معمولا دانشجویانی که قصد تحصیل در این رشته را دارند برای دانشگاههای تورنتو، بریتیش کلمبیا، واترلو و آلبرتا درخواست میدهند.
علوم زیستی و پزشکی
کانادا بهصورت سالانه تعداد زیادی از دانشجویان بومی و خارجی را برای رشتههای وابسته به پزشکی، داروسازی و علوم زیستی و علوم دیگر میپذیرد. علاقهمندان به این رشتهها بهتر است در پروسه آماده شدن برای مهاجرت به کانادا، در برنامههای دانشگاههای کویینز، تورنتو، بریتیش کلمبیا، مکگیل و مکمستر اپلای کنند.
هنر و علوم انسانی
برخلاف تصور عامه که میگویند مهاجرت برای دانشجویان هنر و علوم انسانی دشوار است، این موضوع در کانادا صدق نمیکند. دانشگاههای تورنتو، بریتیش کلمبیا، مکگیل و دانشگاه مونترال جزو بهترین دانشگاههای کانادا برای دانشجویان این رشتهها بهشمار میروند.
زندگی دانشجویی در کانادا
در صورتیکه با کمک بورسیه به کانادا مهاجرت کنید، تحت حمایت دولت قرار خواهید گرفت. برخی بورسیهها در کنار تامین محل اقامت، ممکن است میزان مشخصی پول هم ماهانه به شما پرداخت کنند. هر چند با توجه به نیازهای شخصی و مالی خود، ممکن است در کنار تحصیل به کار دانشجویی در کانادا نیز نیاز پیدا کنید. با این حال، بعد از اینکه درستان در این کشور تمام شود این فرصت برای شما فراهم خواهد شد تا یک شغل تماموقت پیدا کنید و ویزای خود را تغییر دهید.
بهترین دانشگاههای کانادا
دانشگاههای کانادا همواره در لیست بهترین مراکز آموزشی دنیا قرار میگیرند. بهره گرفتن از اساتید برجسته، بهادادن به دانشجو، استفاده از بهروزترین متدهای آموزشی و… باعث شده است تا اعتبار علمی دانشگاههای این کشور روزبهروز بالاتر برود. این موضوع یکی از مهمترین دلایل افزایش آمار مهاجرت به کانادا میان دانشجویان است. میتوانید برخی از مشهورترین و محبوبترین دانشگاههایی که در کانادا قرار دارند در ادامه مشاهده کنید. مبنای این لیست، بخش Impact ranking در سایت times higher education است که بهصورت مداوم تمام دانشگاههای جهان را بررسی میکند.
اساس این ردهبندی تاثیری است که هر دانشگاه بر جامعه میگذارد و مرکز توجه آن، میزان موفقیت هر دانشگاه در برآورده کردن نیازهای آموزشی تعیین شده است. تعریف این نیازها برای اولین بار از سوی سازمان ملل متحد صورت گرفت و شامل 17 بند بود. از جمله این بندها میتوان به از بین بردن فقر، رفع گرسنگی جهانی، برابری جنسیتی، رعایت بهداشت و داشتن آب پاک و… اشاره کرد.
سایت Times higher education با استفاده از این 17 اصل، اعلام کرد که دانشگاهها و مراکز آموزشی میتوانند از 4 روش به این 17 مورد تحقق ببخشند. این 4 شیوه عبارتند از تحقیق، مسئولیتپذیری، توسعه و تدریس. لیستی که در ادامه مشاهده میکنید بر این اساس آماده شده است.
دانشگاه کویینز (Queen’s University)
این دانشگاه در شهر کینگستون و در استان اونتاریو واقع شده است و قدمت آن به سال 1841 بازمیگردد. این دانشگاه در رتبهبندی شرح داده شده مقام سوم را کسب کرده است. اگر بهدنبال تحصیل پزشکی در کانادا هستید، دانشگاه کویینز یکی از بهترین گزینههای شما خواهد بود.
دانشگاه آلبرتا (University of Alberta)
دانشگاه آلبرتا با داشتن مقام ششم لیست، در شهر ادمونتون استان آلبرتا تاسیس شد. این دانشگاه با داشتن قدمتی صد و پانزده ساله بیشتر میزبان دانشجوهای تحصیلات تکمیلی است. دانشگاه آلبرتا تنوع بالایی در دانشکده و رشتهها دارد و دروس حقوق، هنر، پزشکی، پرستاری، کشاورزی و… را به دانشجویان خود ارائه میدهد.
دانشگاه ویکتوریا (University of Victoria)
اگر قصد شما از مهاجرت به کانادا تحصیل باشد، دانشگاه ویکتوریا یکی از بهترین گزینههای شما خواهد بود. این دانشگاه در شهر ویکتوریا واقع در استان بریتیش کلمبیا ساخته شده است و جزو گروهی از دانشگاهها قرار میگیرد که دانشجویان خارجی بسیاری را پذیرفته است و در حال حاضر مقام نهم لیست را در دست دارد. دانشکدههای این دانشگاه که از سال 1963 تا به امروز پابرجا است. این دانشکدهها شامل علوم انسانی، مهندسی، هنرهای زیبا، حقوق، آموزش، پزشکی، مطالعات زمین و اقیانوس و… میشوند.
دانشگاه وسترن اونتاریو (Western University)
این دانشگاه که به زیباترین دانشگاه کانادا مشهور است، درسال 1878 و در شهر لندن واقع در استان اونتاریو قرار دارد. وسترن اونتاریو مانند دانشگاه ویکتوریا در رتبه نهم جای میگیرد و دانشکدهی عمران آن که از امتیاز بسیار بالایی برخوردار است، مقصد دانشجویان بسیاری پس از مهاجرت به کانادا بهشمار میرود.
دانشگاه لاوال (Laval University)
در سال 1852 اولین دانشگاه فرانسویزبان کانادا در شهر کبک و در استانی به همین نام تاسیس شد. دانشگاه لاوال مقام چهاردهم لیست را از آن خود کرده است و با ارائه رشتههای دندانپزشکی، پزشکی، پرستاری، حقوق، فلسفه، موسیقی و بسیاری از رشتههای پرطرفدار دیگر سالانه دانشجویان کانادایی و خارجی را به سوی خود جذب میکند.
هزینه تحصیل در کانادا
هزینه تحصیل در کانادا بسته به دانشگاه، مقطع تحصیلی و رشته شما متفاوت است. حتما این نکته را هم در نظر بگیرید که هزینهای که شما برای تحصیل در این کشور پرداخت میکنید تنها محدود به شهریه دانشگاه نخواهد بود و موارد دیگری مانند بیمه و… را نیز شامل خواهد شد.
دانشگاهی که شما برای آن اپلای میکنید موظف است تا در قدم اول و پیش از ارسال درخواست، تمام این موارد را بهصورت کامل برای شما توضیح دهد. به همین دلیل از سوال پرسیدن در خصوص مهاجرت به کانادا هراسی نداشته باشید و نگذارید هیچ جایی برای شک و شبهه باقی بماند. هزینه زندگی دانشجویی در کانادا با توجه به خدماتی که هر دانشگاه حاضر است به شما ارائه دهد متفاوت خواهد بود و دانشگاه باید تمام گزینههای موجود را که برای مهاجرت به کانادا دارید برای شما شرح دهد.
مهاجرت با ویزای توریستی به کانادا
همانطور که در بخش قبل به آن اشاره شد، در مدت زمانی که در کانادا هستید با مراجعه به سایت اداره مهاجرت به کانادا میتوانید شرایط لازم برای تبدیل ویزای توریستی خود به ویزای کاری و… را مشاهده کنید. در صورتیکه بتوانید ویزای خود را به ویزای کاری تبدیل کنید، این فرصت به شما داده میشود تا به مدت 3 سال در این کشور کار کنید و تجربه کسب کنید. اگر در این 3 سال بتوانید سابقه کاری خوبی برای خودتان بسازید شانس بیشتری برای شرکت در برنامههای تخصصیتر مانند اکسپرس انتری را خواهید داشت.
مهاجرت کاری به کانادا
درصورتیکه شاغل هستید و چند سال سابقه کار دارید میتوانید از طریق ویزای کاری نیز برای مهاجرت به کانادا اقدام کنید. معمولا مهاجرت کاری به کانادا از 2 روش جاب آفر و اکسپرس انتری صورت میگیرد.
در روش اکسپرس انتری که در بخش بعد بهصورت مفصل توضیح داده خواهد شد، افراد علاقهمند بر اساس 3 برنامه مجزا دستهبندی میشوند و به هر یک از آنان و تواناییها و رزومهای که دارند امتیازی تعلق میگیرد. سیستم اکسپرس انتری کانادا به پروفایل تمام این افراد دسترسی دارد و با در نظر گرفتن امتیاز آنها، اطلاعاتشان را برای شرکتهایی که به نیروی جدید نیاز دارد میفرستد. هرچه توانمندی و سابقه کار شما بیشتر باشد و پروفایل بهروزتری داشته باشید، شانس پذیرفته شدن شما نیز بالاتر خواهد رفت.
ویزای کاری کانادا
همانطور که در بخشهای قبل نیز گفته شد، یکی از رایجترین روشهای مهاجرت به کانادا این است که زمانی که در کانادا هستید، برای ویزای کاری درخواست بدهید. برای انجام این کار باید به سایت اداره مهاجرت کانادا بروید و درخواست ویزای کاری یا work permit بدهید. در این بخش از سایت نیاز است تا شما فرمی را پر کنید و مشخصات خود را در آن بنویسید. دولت کانادا بر اساس اطلاعاتی که شما وارد میکنید تصمیم میگیرد که آیا شما نیروی متخصص مناسبی برای کار در این کشور هستید یا نه.
در صورتیکه بتوانید دولت و اداره مهاجرت کانادا را متقاعد کنید که گزینه خوبی برای پوزیشنهای موجود خواهید بود و میتوانید به پیشرفت کشور کمک کنید، با درخواست ویزای کاری شما موافقت خواهد شد. از سوی دیگر، اگر در حال حاضر با ویزای تحصیلی در کانادا باشید، میتوانید پس از دریافت مدرک خود به دنبال راه جدیدی برای تمدید اقامتتان باشید. پیدا کردن کار بعد از تحصیل در کانادا یکی از رایجترین راههایی است که پیش پای مهاجران قرار میگیرد.
مشاغل مورد نیاز در کانادا
در صورتیکه با هدف کار کردن درباره مهاجرت به کانادا فکر میکنید بهتر است از مشاغل مورد نیاز این کشور آگاهی داشته باشید. لیست زیر به 15 شغل که کانادا در سال 2023 به آنها نیاز دارد اشاره میکند.
- نماینده فروش (Sales representative)
- راننده (Transport driver)
- مسئول پذیرش (Receptionist)
- جوشکار (Welder)
- توسعهدهنده وب (Web developer)
- توسعهدهنده کسبوکار (Business development officer)
- کارگر ساختمان (Day labourer)
- مهندس نرمافزار (Software engineer)
- مکانیک (Mechanic)
- مدیر منابع انسانی (Human resource manager)
- پرستار (Nurse)
- داروساز (Pharmacist)
- کارگر انبار (Warehouse worker)
- طراح گرافیک (Graphic designer)
- فیزیوتراپ (physiotherapist)
اکسپرس انتری کانادا
یکی از معروفترین روشها برای مهاجرت به کانادا استفاده از فرصت اکسپرس انتری (Express entry) است. در این حالت دولت فراخوانی میدهد و با استفاده از آن از افراد متخصص در یک رشته خاص و با میزان سابقه کار معین دعوت به همکاری میکند. در صورتیکه کسی بتواند نیازمندیهای مورد نیاز دولت در این زمینه را برآورده سازد، دولت نیز در مقابل برای او امکان اقامت دائم را فراهم میکند.
بهطور مثال دولت کانادا در یک زمان مشخص اعلام میکند که به نیروی متخصص پزشک نیاز دارد. افرادی که به این پوزیشن علاقهمند هستند، از این فرصت برای مهاجرت به کانادا استفاده میکنند.
مهاجرت به کانادا از طریق اکسپرس انتری
این فرایند ممکن است طولانی و دشوار باشد، اما ارزشش را دارد. برای اینکه چنین فرصت مناسبی را از دست ندهید پیشنهاد میشود تا بخش Express entry در سایت اداره مهاجرت کانادا را مدام بررسی کنید تا هیچ اطلاعیهای از چشمتان دور نماند. همچنین لازم است تا در همین بخش یک پروفایل برای خود تشکیل دهید. سیستم، پروفایل شما را بررسی خواهد کرد و سپس در صورتیکه گزینه مناسبی باشید به آن نمرهای خواهد داد تا در مرحله بعد بر اساس آن تصمیمگیری شود.
پس از منتشرشدن اعلان نیازمندی، سیستم پروفایل شما را میبیند. در صورتیکه مشخصات شما با نیازمندیهای اعلام شده از سوی دولت کانادا همخوانی داشته باشد و توانسته باشید نمره پروفایل خود را بالا نگه دارید پروفایل شما برای پوزیشنها ارسال میشود و به مرحله بعد راه پیدا میکنید.
به محض اینکه دعوتنامه شرکت مورد نظرتان ارسال شود میتوانید دست به کار شوید و برای آن شغل درخواست دهید. اگر همه چیز طبق روال عادی خود پیش برود شما موفق خواهید شد تا از طریق برنامه اکسپرس اینتری برای کانادا اقامت دائم دریافت کنید.
جاب آفر کانادا
در شرایطی که یک شرکت تصمیم به استخدام نیروی خارجی و مهاجر بگیرد، فرصت مناسبی برای دریافت جاب آفر (Job offer) به وجود میآید. برای دریافت این درخواست لازم است تا شما از یک موسسه مهاجرتی معتبر کمک بگیرید. این موسسه تمام فرصتهای شغلی را برای افراد خارجی و غیر کانادایی بررسی میکنند و در صورتیکه مورد مناسبی برای شما پیدا شود، رزومه شما را برای آنها ارسال میکند.
استارتاپ کانادا
یکی از بهترین راههایی که میتوانید از آن استفاده کنید و مسیر مهاجرت به کانادا را برای خود هموار کنید، راهاندازی یک استارتاپ است. بر عکس روشهای دیگر که نیاز به سابقه خاص یا گذراندن زمانی مشخص در کانادا دارند، ویزای استارتاپی به دلیل تاثیری که بر اقتصاد کشور و ایجاد شغل برای مردم آن دارد بسیار مورد استقبال دولت قرار میگیرد. اگر ایدهای خلاقانه در ذهن خود دارید و دوست دارید آن را در کانادا اجرایی کنید، این گزینه بهترین راه برای شما خواهد بود.
ویزای استارتاپ کانادا
نکته جالبی که در خصوص ویزای استارتاپ کانادا وجود دارد این است که به محض پذیرش، شما میتوانید برای درخواست اقامت دائمی نیز اقدام کنید. پروسه دریافت این ویزا 1/5 الی 2 سال طول میکشد و نیازمند حداقل 75 هزار دلار کانادا پول است.
شاید این سوال هم برایتان پیش بیاید که اگر ایده استارتاپی شما با شکست مواجه شود چه اتفاقی برای ویزایی که دریافت کردهاید میافتد، اما جایی برای نگرانی وجود ندارد. حتی اگر یک استارتاپ پس از مهاجرت به کانادا با شکست مواجه شود باز هم مشکلی برای ویزا و اقامت آنها پیش نخواهد آمد. دولت کانادا حاضر است تا در چنین شرایطی به شما کمک کند و از کسبوکار شما حمایت کند تا دوباره به میدان بازگردید.
ثبت شرکت در کانادا
شاید در نگاه اول بهنظر برسد که ثبت یک شرکت میتواند به شما در فرایند مهاجرت کمک کند؛ اما اینطور نیست. شما نمیتوانید با ثبت یک شرکت در کانادا درخواست اقامت یا مهاجرت به این کشور را ثبت کنید. بنابراین بهتر است راههای دیگر، مانند جاب آفر، اکسپرس انتری و یا ویزای کاری را در نظر بگیرید و مسیر مهاجرت به کانادا را از سوی آنها پیگیری کنید.
چگونگی اخذ اقامت کانادا
زمانی که ویزای کانادا را گرفتید میتوانید برای اقامت کانادا نیز اقدام کنید. این پروسه طبق روشهایی که در بخشهای قبل توضیح داده شد، قابل انجام است. در صورتیکه مشغول به تحصیل باشید، میتوانید پس از پایان دوره و با پیدا کردن شغلی که به مدرک و رشته شما مربوط است، برای تغییر ویزای تحصیلی به کاری درخواست دهید. همچنین میتوانید از روشهای سرمایهگذاری، ازدواج با کسی که تابعیت کانادا دارد و… نیز استفاده کنید. در صورتیکه رتبه بالایی در اکسپرس انتری بیاورید نیز میتوانید از کانادا اقامت دائم دریافت کنید. تمام این موارد بهصورت مفصل در بخشهای قبلی مقاله توضیح داده شدهاند.
شرایط اقامت در کانادا
پس از مهاجرت به کانادا، اگر بخواهید اقامت دائم این کشور را بهدست آورید لازم است واجد شرایط خاصی باشید. شرایط کسب اقامت دائمی در کشور کانادا که میتوانند به افراد کمک کنند تا اقامت دائم دریافت کنند بهصورت زیر است:
- متقاضی در 3 سال گذشته، حداقل یک سال را بهصورت تخصصی در کانادا کار کرده باشد.
- اگر فرد در 10 سال گذشته نیز حداقل یک سال سابقه کار تخصصی چه در کشور خود و چه در کانادا داشته باشد، تاثیر بسیاری در پذیرفته شدن درخواستش دارد.
- اگر کسی از اقوام نزدیکتان اقامت دائم یا تابعیت کانادا را داشته باشد میتواند به شما نیز در مهاجرت به کانادا کمک بسیاری کند.
- جذب مهاجران از سوی استان کبک بسیار زیاد است. در صورتیکه برای این استان درخواست اقامت بدهید شانس بیشتری برای پذیرفته شدن خواهید داشت.
اقامت کانادا از طریق سرمایهگذاری
در حال حاضر دولت کانادا دائم در تلاش است تا علاوهبر حفظ مشاغل قبلی مردم، فرصتهای شغلی جدیدی نیز برای مردم بومی و مهاجران و پناهندگان ایجاد کند. این موضوع باعث شده است تا دولت به کمک سرمایهداران و سرمایهگذاران داخلی و خارجی نیاز داشته باشد. از همین رو کسانی که بتوانند میزان مشخصی پول را در این کشور سرمایهگذاری کنند از سمت دولت کانادا اقامت دریافت خواهند کرد.
این مبلغ برای شهرهای کوچک 50 هزار دلار کانادا و در کلان شهرها 100 هزار دلار کانادا تعیین شده است. از شرایط اصلی دریافت این نوع اقامت میتوان به داشتن مدرک آیلتس (آکادمیک) و داشتن سابقه در زمینه مدیریت یا کسبوکار اشاره کرد.
ویزای سرمایهگذاری کانادا
دریافت ویزای سرمایهگذاری در نگاه اول برای بسیاری از افراد وسوسهانگیز است. این برنامه هیچ محدودیت سنی و تحصیلی ندارد و حول محور ثروت میچرخد؛ اما لازم است از چند شرط اصلی دیگر که ممکن است کسی آنها را به شما نگفته باشد هم باخبر شوید.
- سرمایهگذار باید حداقل مبلغ 1/600/000 دلار کانادا ثروت داشته باشد. این مبلغ تنها به پول نقد یا موجودی حساب بانکی محدود نمیشود، بلکه ارزش ملک، زمین و سهام را نیز در بر میگیرد.
- تنها سرمایهگذارانی میتوانند درخواست خود را ثبت کنند که قصد زندگی در استان کبک کانادا را داشته باشند. این استان، بزرگترین منطقه کانادا است.
- کسی که با هدف سرمایهگذاری قصد مهاجرت به کانادا دارد باید حداقل 2 سال صاحب یک کسبوکار باشد و یا حداقل 5 سال در پوزیشن مدیریتی یک کسبوکار فعالیت کرده باشد.
دریافت تابعیت یا اقامت دائم در کانادا
اقامت دائم و گرفتن تابعیت کانادا با تمام مدل ویزاهایی که تا اینجا معرفی شدند متفاوت است. مهاجرانی که مدتی در کانادا زندگی کردهاند و در این مدت زمان درگیر پرونده قضایی و سوء پیشینه نشدهاند، این امکان را دارند تا پس از 3 سال برای اقامت دائمی و پس از 5 سال برای تابعیت در کانادا درخواست بدهند. البته تحت شرایطی خاص ممکن است که نیازی به گذشت 3 تا 5 سال نباشد؛ درست مانند افرادی که از طریق امتیاز اکسپرس انتری یا سرمایهگذاری در کانادا اقامت دائم کسب میکنند.
تا زمانیکه شما در کانادا مشغول تحصیل باشید امکان دریافت اقامت دائمی یا تابعیت را ندارید. تنها راه موجود این است که بعد از فارغالتحصیلی به دنبال کار بگردید و پس از استخدام درخواست ویزای کاری و پساز آن، درخواست اقامت دهید. دقیقا همین موضوع در خصوص ویزای توریستی نیز صدق میکند؛ چرا که هیچ کس با ویزای توریستی نمیتواند برای تابعیت یا اقامت دائم اقدام کند.
مای آرمان؛ سکوی پرتاب شما به کانادا
این متن تلاش کرده است تا به تمامی سوالات شما درباره مهاجرت به کانادا توضیح دهد. چنانچه سوالات بیشتری در این زمینه دارید، با تیم متخصص مای آرمان تماس بگیرید. این تیم با بررسی حرفهای تمام گزینههای روی میز تلاش میکند تا بهترین مسیر را برای شما بچیند. اگر آینده خود را در کانادا میبینید، مای آرمان سکوی پرتاب شما به سمت رویاهایتان خواهد بود.
سوالات متداول
از میان تمام راههای مهاجرت به کانادا، کدام یک بهترین گزینه است؟
توجه داشته باشید که یک راه خوب برای همه وجود ندارد. شما باید با توجه به شرایط خود و سابقه و سطح زبانی که دارید یکی از این روشها را انتخاب کنید. کمک گرفتن از یک موسسه معتبر میتواند کار شما را بسیار آسانتر کند.
اولین قدم برای مهاجرت به کانادا چیست؟
در مرحله اول بهتر است به سایت مهاجرت به کانادا مراجعه و اطلاعیههای موجود در خصوص انواع ویزاها را مشاهده کنید.
خسته نباشید
اگر دانشجو پس از فارغ التحصیلی نتوانست فورا کار پیدا کند، آیا میتواند زمان اقامت را برای مدت بیشتری تمدید کند؟
سعید عزیز
یک مدت زمانی بعد از فارغ التحصیلی تعریف شده که تا اون زمان می تونید در کشور حتی بدون کار بمونید.
بعد از اون اگه نتونستید کار پیدا کنید باید به کشورتون برگردید.