راهنمای جامع اخذ ویزای آمریکا
هر ساله، تعداد زیادی از افراد از سراسر دنیا، تصمیم میگیرند ادامه داستان زندگی خود را در کشور آمریکا رقم بزنند. دلایل زیادی برای انتخاب آمریکا جهت مهاجرت وجود دارند که از مهمترین آنها، میتوان به ادامه تحصیل و بهرهمندی از کیفیت بالای آموزش در آمریکا، وضعیت اقتصادی مناسب و امکان پیشرفت مالی، کادر درمان و بیمارستانهای مجهز جهت مراجعه پزشکی و امکان اشتغال در شرکتهای مطرح دنیا اشاره کرد. اولین قدم در پروسه مهاجرت به این کشور، اخذ ویزای آمریکاست.
با توجه به اهمیت مرحله اخذ ویزا در مسیر مهاجرت به آمریکا، قصد داریم که در این مطلب، به شرح جزئیات دریافت ویزای آمریکا بپردازیم. معرفی انواع ویزای آمریکا، مدارک لازم برای اخذ ویزای آمریکا، دلایل رد شدن درخواست ویزا و اطلاعات گرینکارت آمریکا از مواردی هستند که در این مطلب، در موردشان توضیح دادهایم. امیدواریم که این توضیحات مسیر اخذ ویزای آمریکا را برای شما شفافتر کنند.
انواع ویزای آمریکا
برای اقدام جهت اخذ ویزای آمریکا، ضروری است که ابتدا با انواع ویزاهای این کشور آشنا شوید. در حالت کلی، ویزاهای کشور آمریکا به 2 گروه تقسیم میشوند. در ادامه به معرفی و شرح جزئیات این 2 گروه میپردازیم.
ویزای غیر مهاجرتی آمریکا
ویزای غیر مهاجرتی ایالات متحده آمریکا، جهت ورود ملیتهای مختلف به این کشور به قصد سفر تفریحی، درمان پزشکی، فعالیتهای اقتصادی یا برخی از کارهای موقت است. نکتهای که پس از اخذ ویزای آمریکا باید به آن توجه شود، این است که صدور ویزا، تضمینی بر ورود قطعی به آمریکا نیست و صرفا به این معنی است که سفارت آمریکا پس از بررسی درخواست فرد، صلاحیتش را برای ورود به خاک آمریکا تایید کرده است. در نهایت، ورود به آمریکا با تایید نهایی ماموران حفاظت از مرزها و گمرک آمریکا که در فرودگاههای این کشور حضور دارند، اتفاق میافتد. در ادامه، مهمترین انواع ویزاهای غیر مهاجرتی آمریکا را معرفی میکنیم.
ویزای بازدیدکنندگان از آمریکا
این نوع ویزا، جهت بازدید کوتاهمدت از این کشور صادر میشود و 2 نوع دارد. پیش از معرفی این دو نوع ویزا، لازم به ذکر است که جهت دریافت آنها، افراد 14 تا 79 سال باید در مصاحبهای در سفارت آمریکا شرکت کنند. مدارک لازم جهت اخذ ویزای آمریکا از این نوع، شامل پاسپورت، تکمیل فرم مخصوص و چند قطعه عکس مناسب پاسپورت است. در برخی موارد، امکان درخواست مدارکی مانند اثبات تمکن مالی جهت پرداخت هزینههای سفر، توضیح قصد از سفر به این کشور و برنامه ترک کشور آمریکا نیز وجود دارد.
مدتزمان انتظار برای وقت ملاقات مصاحبه این ویزا، به کشوری که برای مراجعه به سفارت انتخاب شده است، بستگی دارد. برای مثال، اگر شما از سفارت آمریکا در شهر دبی اقدام به دریافت ویزای بازدیدکننده کرده باشید، پس از حدود 210 روز کاری، میتوانید در مصاحبه شرکت کنید. هماکنون به معرفی انواع ویزای سری B میپردازیم.
ویزای تجاری آمریکا
اگر به دنبال انعقاد قرارداد کاری، شرکت در کنفرانس، خرید ملک یا شرکت در یک رویداد ورزشی در کشور آمریکا هستید، باید برای دریافت ویزای تجاری (Business) این کشور اقدام کنید. ویزای تجاری B-1 به مدت 3 ماه اعتبار دارد و برای دریافت آن، نیازی به پرداخت هزینه نیست. بهتر است بدانید که پس از دریافت این نوع ویزا، میتوانید یک بار وارد خاک آمریکا شوید.
ویزای توریستی آمریکا
یکی از دغدغههای خانوادهها پس از مهاجرت تحصیلی فرزندانشان به آمریکا، امکان اخذ ویزای آمریکا و سفر به این کشور جهت ملاقات با آنهاست. ویزای توریستی B-2 نوع ویزای مناسب جهت ورود خانوادهها به این کشور است. از این نوع ویزا برای استفاده از خدمات درمانی آمریکا، شرکت در کارگاههای آموزشی کوتاه و شرکت در رویدادهای اجتماعی نیز استفاده میشود. مدتزمان اعتبار این نوع ویزا برای ایرانیان، 3 ماه است و فقط امکان یک بار ورود به خاک آمریکا پس از دریافت این ویزا وجود دارد. برای دریافت ویزای توریستی، نیازی به پرداخت هزینه نیست.
ویزای موقت کاری آمریکا
اگر به دنبال اشتغال در کشور آمریکا برای یک مدت مشخص و محدود هستید، ویزای موقت، سند ورود شما به آمریکا خواهد بود. سری ویزاهای H، L، O، P و Q در دسته این نوع ویزا قرار دارند. شرکت در مصاحبه برای افراد 14 تا 79 سال جهت اخذ ویزای آمریکا از این نوع الزامی است.
مدتزمان انتظار برای شرکت در مصاحبه، به شهر انتخابی شما جهت مراجعه به سفارت آمریکا بستگی دارد. در صورت سفر به دبی، پس از حدود 55 روز کاری پس از ثبت درخواست، میتوانید در مصاحبه شرکت کنید. مدارک لازم جهت دریافت این نوع ویزا، شامل پاسپورت، تکمیل فرم مخصوص و چند قطعه عکس مناسب پاسپورت است. در برخی موارد، امکان درخواست مدارکی مانند شرایط مالی، شرایط خانوادگی، برنامه بلندمدت کاری و اثبات عدم تمایل شما برای رها کردن شغلتان نیز وجود دارد. در ادامه به معرفی انواع مهم ویزاهای موقت کاری آمریکا میپردازیم.
ویزاهای سری H آمریکا
این دسته از ویزاهای موقت، شامل 5 نوع میشوند:
- نوع H-1B: مخصوص متخصصانی با مدارک تحصیلات تکمیلی که قصد انجام یک پروژه در خاک آمریکا را دارند؛ مثلا برای کسانی که در قراردادهای بین دولتی مشغول به کار هستند یا افرادی که در پروژههای تولید مشترک تحت نظارت وزارت دفاع کار میکنند. مدت زمان اعتبار این نوع ویزا 3 ماه و هزینه دریافت آن 34 دلار آمریکاست. با این نوع ویزا، فقط یک بار امکان ورود به آمریکا وجود دارد.
- نوع H-1B1: این نوع ویزا، مخصوص شهروندان شیلی و سنگاپور است. برای دریافت این ویزا، افراد باید سابقه حداقل 4 سال تحصیل در حوزه تخصصی کاری خود را داشته باشند.
- نوع H-2A: کارگران حوزه کشاورزی برای ورود به آمریکا، لازم است که این نوع ویزا را دریافت کنند. ویزای ذکر شده برای تعداد محدودی از کشورها صادر میشود. هزینهای برای صدور آن دریافت نمیشود و مدت اعتبار آن 3 ماه است. امکان دریافت این نوع ویزا برای ایرانیان وجود ندارد.
- نوع H-2B: برای کارگران فصلی چند کشور مشخص که در حوزهای غیر از کشاورزی فعالیت میکنند، صادر میشود. این نوع ویزا به کارگران ایرانی تعلق نمیگیرد.
- نوع H-3: اگر کارآموز در حوزه پزشکی یا آکادمیک باشید و دوره کارآموزی مناسبی در کشور محل زندگی شما وجود نداشته باشد، میتوانید برای دریافت این ویزا اقدام کنید. همچنین در صورتی که در حیطه آموزش به کودکان دارای ناتوانی جسمی، فکری یا احساسی کار میکنید، با دریافت این ویزا، میتوانید یک دوره آموزشی حداکثر 3 ماهه را در آمریکا بگذرانید. این ویزا برای ایرانیان نیز صادر میشود و هزینهای برای صدور آن دریافت نمیشود.
ویزای نوع L آمریکا
اگر شما در طول 3 سال گذشته، حداقل به مدت یک سال در سمت مدیریتی، اجرایی یا تخصصی در یک شرکت شاغل باشید و آن شرکت در کشور آمریکا شعبه دیگری داشته باشد، میتوانید با اخذ ویزای آمریکا از نوع L به این کشور سفر کنید. هزینهای برای صدور این ویزا، دریافت نمیشود و مدت اعتبار آن 3 ماه است. امکان دریافت این نوع ویزا برای ایرانیان وجود ندارد.
ویزای نوع O آمریکا
افرادی که توانایی یا دستاورد خاص و فوقالعادهای در زمینههای علمی، هنری، ورزشی یا کسبوکار دارند، جهت ورود کوتاهمدت به آمریکا، میتوانند برای اخذ ویزای آمریکا از این نوع اقدام کنند. مدتزمان اعتبار این نوع ویزا نیز 3 ماه است و هزینهای برای صدور آن دریافت نمیشود. ویزای نوع O برای ایرانیان صادر میشود. برخی افراد به این نوع ویزا، ویزای تلنت میگویند.
ویزاهای سری P آمریکا
3 نوع از مهمترین ویزاهای این گروه به این ترتیب معرفی میشوند:
- نوع P-1: برای اعضای یک تیم ورزشی یا یک گروه فعال در حوزه تفریح و سرگرمی.
- نوع P-2: برای هنرمندان یا اعضای گروه سرگرمی که در یک پروژه مشترک بین دولت آمریکا و دولت کشور خودشان همکاری میکنند.
- نوع P-3: برای هنرمندان یا اعضای گروه سرگرمی که جهت برگزاری رویدادی سنتی و مختص یک فرهنگ خاص، به آمریکا سفر میکنند.
ویزای نوع Q آمریکا
اگر قصد شرکت در یک رویداد فرهنگی در آمریکا را دارید یا بهعنوان مربی و برگزار کننده یک رویداد جهت معرفی فرهنگ کشور خود در آمریکا، قصد سفر به این کشور را دارید، میتوانید جهت اخذ ویزای آمریکا از نوع Q اقدام کنید. مدت اعتبار این ویزا 3 ماه است و برای ایرانیان نیز صادر میشود.
ویزای نوع I آمریکا
فعالان حوزه رسانه که قصد دارند حداکثر به مدت 3 ماه در آمریکا حضور داشته باشند، باید به دنبال دریافت این نوع ویزا از سفارتهای کشور آمریکا باشند. ویزاهای رسانهای برای نمایندگان رسانههای خارجی، از جمله اعضای مطبوعات، رادیو، فیلم و صنایع چاپی است که در حرفه خود مشغول به فعالیتهای رسانهای، اطلاعاتی یا آموزشی هستند. ژورنالیستها در صورتی موفق به دریافت این نوع ویزا میشوند که دفتر اصلی ژورنال، در کشوری غیر از آمریکا باشد.
فعالیتهایی که با این نوع ویزا انجام میشوند، باید ماهیت اطلاعاتی داشته باشند و بهطور کلی با فرایند جمعآوری اخبار و گزارش رویدادهای جاری مرتبط باشند. در غیر این صورت، فرد باید برای اخذ ویزای آمریکا از یکی از انواع ذکرشده در بالا اقدام کند.
ویزای تحصیلی آمریکا
دانشجویان و دانشآموزان جهت ورود به ایالات متحده، باید برای دریافت ویزای تحصیلی آمریکا اقدام کنند. ویزاهای تحصیلی ایرانیان برای مدتزمان 24 ماه اعتبار دارند؛ اما با توجه به دورههای آموزشی مد نظر شما، امکان تمدید این ویزا وجود دارد. این مدت اعتبار از تمامی ویزاهای ذکر شده در بالا بیشتر است. همین تفاوت، باعث انتخاب مهاجرت تحصیلی و ادامه تحصیل در یک دوره طولانیمدت توسط افراد میشود.
همچنین شانس دریافت ویزای تحصیلی نسبت به سایر ویزاها برای ایرانیان بیشتر است. شرکت در مصاحبه سفارت برای علاقهمندان به مهاجرت تحصیلی به آمریکا که 14 تا 79 سال سن دارند، ضروری است. زمان انتظار جهت شرکت در مصاحبه، به شهر انتخابی شما برای حضور در سفارت آمریکا بستگی دارد. برای مثال، پس از 72 روز کاری، میتوانید در مصاحبه سفارت آمریکا در شهر دبی شرکت کنید. سفارت آمریکا برای صدور این نوع ویزا، مبلغ 350 دلار را تحت عنوان هزینه SEVIS دریافت میکند. همچنین بهتر است بدانید که در صورتی که دوره آموزشی مد نظر شما در کمتر از 3 ماه پایان یابد و در نهایت مدرک تحصیلی مبنی بر گذراندن یک مقطع تحصیلی به شما تعلق نگیرد، میتوانید با ویزای نوع B وارد آمریکا شوید و نیازی به اخذ ویزای آمریکا از نوع ویزای تحصیلی نیست. در ادامه، به معرفی ویزاهای موقت تحصیلی کشور آمریکا میپردازیم.
ویزای نوع F آمریکا
همه دانشآموزان برای تحصیل در مدارس آمریکا و همچنین همه دانشجویان، لازم است که برای دریافت این نوع ویزا اقدام کنند. در واقع میتوان گفت ویزا نوع F-1 مناسب افراد زیر است:
- دانشجویان دانشگاهها یا کالجهای آمریکا
- دانشآموزان مقطع دبیرستان
- دانشآموزان مقطع ابتدایی که قصد ادامه تحصیل در یک دبستان خصوصی را دارند
- دانشجویان مدارس علوم دینی
- دانشجویان هنرستانها
- سایر دورههای آموزشی مانند دوره آموزش زبان
ویزای نوع M آمریکا
دانشجویان و دانشآموزانی که قصد شرکت در دورههای آموزشی در کشور آمریکا را دارند، در صورت برقرار بودن 2 شرط در مورد دوره، میتوانند برای اخذ ویزای آمریکا از نوع M اقدام کنند. این 2 شرط عبارتاند از:
- در پایان دوره، مدرکی تحت عنوان گذراندن یک مقطع تحصیلی آکادمیک به فرد تعلق نگیرد.
- دوره در هیچکدام از دستهبندیهای ذکرشده در بالا قرار نگیرد.
مزایای دریافت ویزای تحصیلی آمریکا
سالانه تعداد بسیار زیادی از دانشجویان بینالمللی، دانشگاهها و کالجهای آمریکا را جهت ادامه تحصیل انتخاب میکنند. با توجه به آمار منتشر شده، کشور آمریکا محبوبترین مقصد برای مهاجرت دانشجویان است. استانداردهای بالای آموزشی، مدارک معتبر و حمایت همهجانبه آمریکا از دانشجویان، از دلایل انتخاب این کشور برای ادامه تحصیل است. مدارک تحصیلی دانشگاههای آمریکا، باعث تقویت رزومه شما میشوند و امکان کار بعد از تحصیل در آمریکا و در شرکتهای مطرح جهانی را برای شما فراهم میکنند.
بهتر است بدانید که با داشتن ویزای تحصیلی آمریکا، امکان اشتغال در یک موقعیت کاری نیمهوقت برای شما وجود دارد. با توجه به بالا بودن هزینه تحصیل در آمریکا، این ویژگی بسیار تاثیرگذار است. افرادی که موفق به اخذ ویزای آمریکا از نوع F شدهاند، در سال اول تحصیل خود، میتوانند در موقعیتهای شغلی دروندانشگاهی مشغول به کار شوند. مدتزمان مجاز برای کار در یک هفته، 20 ساعت است. پس از پایان سال اول تحصیل، دانشجویان میتوانند خارج از دانشگاه مشغول به کار شوند. امکان اشتغال در 3 گروه از مشاغل برای دانشجویان دارای ویزای F-1 وجود دارد:
- گذراندن دوره کارآموزی مرتبط با دروس همراه با حقوق
- گذراندن دوره کارآموزی اختیاری مرتبط با دروس
- کارآموزی در یکی از حوزههای علوم، مهندسی، ریاضیات و تکنولوژی
افرادی که دارای ویزای M-1 هستند، فقط پس از پایان دوره تحصیلی خود میتوانند به کار دانشجویی در آمریکا بپردازند. بهتر است بدانید با اینکه هزینههای تحصیل در آمریکا نسبت به سایر کشورها بالاست و امکان تحصیل رایگان در آمریکا وجود ندارد، اما دولت این کشور، شرایطی را برای دانشجویان فراهم میکند که بتوانند بهسادگی در دانشگاههای این کشور مشغول به تحصیل شوند و در مجموع، تعداد کمی از دانشجویان دانشگاههای آمریکا، تمام مبلغ شهریه دانشگاه را پرداخت میکنند. طبق آمار سال 2016، 85 درصد از دانشجویان مشغول تحصیل در مقطع کارشناسی در آمریکا از بورسیه تحصیلی آمریکا استفاده کردهاند.
دانشگاههای بسیار مطرح و معتبر کشور آمریکا، مقدار بورسیه با مبلغ بالایی را به دانشجویان خود اختصاص میدهند. برای مثال، دانشگاه MIT که در جایگاه اول سطح علمی در میان دانشگاههای آمریکا و جهان قرار دارد، به 58 درصد از دانشجویان مقطع کارشناسی، بورسیه اختصاص داده است. همچنین 60 درصد از دانشجویان مقطع کارشناسی، 98 درصد از دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و 99 درصد از دانشجویان مقطع دکتری، موفق به دریافت بورسیه تحصیلی از دانشگاه Caltech شدهاند. در نتیجه، میتوان گفت مهاجرت تحصیلی به آمریکا، کمهزینهترین نوع مهاجرت به این کشور است.
ویزای مهاجرتی آمریکا
در صورتی که شما قصد مهاجرت به آمریکا و حضور طولانیمدت در این کشور را داشته باشید، باید نسبت به اخذ ویزای آمریکا از نوع مهاجرتی اقدام کنید. پیچیدگیهای پروسه دریافت این نوع ویزا نسبت به ویزای غیر مهاجرتی بیشتر است. در ادامه، مهمترین انواع این ویزاها را معرفی میکنیم.
ویزاهای مرتبط با مهاجرت اعضای خانواده
اگر شما حداقل 21 سال سن داشته باشید و شهروند کشور آمریکا یا دارای گرینکارت این کشور باشید، میتوانید برای اخذ ویزای مهاجرتی اعضای خانواده خود اقدام کنید. شهروندان کشور آمریکا، میتوانند برای همسر، فرزندان، والدین و خواهر و برادر خود، ویزای مهاجرتی دریافت کنند. دارندگان گرینکارت، فقط برای همسر و فرزندان مجرد، امکان اقدام برای اخذ ویزای آمریکا را دارند. در ادامه این بخش به معرفی انواع این ویزاها خواهیم پرداخت.
ویزای مخصوص همسران شهروندان آمریکایی
همسر شهروندان کشور آمریکا و کسانی که پاسپورت آمریکایی دارند، میتوانند نسبت به اخذ ویزای همراه آمریکا از نوع IR1، CR1، K3 یا K1 اقدام کنند. اولین قدم برای دریافت این ویزا، تکمیل فرم I-130 در سفارت کشور آمریکا یا کنسولگری مجازی این کشور است. این نوع از ویزا، محدودیت زمان و تعداد ندارد. ویزاهای F1، F3، F4 ، IR2، IR5 و CR2 به همسران و اعضای خانواده شهروندان آمریکا برای مدتزمان محدود و تعداد محدودی از اعضای خانواده اختصاص مییابند.
ویزای مخصوص همسران دارندگان ویزای اقامت دائم قانونی
ویزاهای F2A و F2B به همسر و فرزندان مجرد زیر 18 سال افرادی اختصاص مییابد که شهروند آمریکا نیستند؛ اما ویزای اقامت دائم این کشور را دارند.
ویزاهای مهاجرتی کاری آمریکا
دولت آمریکا هر سال برای 140 هزار نفر از سراسر دنیا که قصد اخذ ویزای آمریکا از نوع مهاجرت کاری را دارند، ویزا صادر میکند. این ویزاها به 5 دسته تقسیم میشوند و امکان دریافت ویزای همراه برای همسر و فرزندان، برای برخی از افراد وجود دارد. در ادامه به شرح این 5 گروه میپردازیم.
افرادی دارای مهارتهای خاص و کارگران اولویتدار
کسانی در این دسته قرار میگیرند، بالاترین اولویت را برای دریافت ویزای مهاجرتی کاری دارند و به آنها ویزای E1 تعلق میگیرد. این افراد میتواند عضوی از 3 گروه زیر باشند:
- افراد دارای مهارت فوقالعاده در علوم، هنر، آموزش، تجارت، یا ورزش. متقاضیان این دسته، باید دارای مدارک معتبری باشند که نشاندهنده ارزشند بودن مهارت آنها در سطح ملی یا بینالمللی باشد. چنین متقاضیانی تا زمانی که برای ادامه کار در زمینههایی که توانایی فوقالعاده دارند، وارد ایالات متحده میشوند، مجبور نیستند پیشنهادهای شغلی خاصی داشته باشند.
- محققان و اساتید دانشگاه با حداقل 3 سال سابقه پژوهش یا تدریس در دانشگاه که در سطح جهانی شناخته شده باشند. متقاضیان این نوع ویزا، باید در آمریکا یک دوره تدریس کنند یا موقعیت تحقیقاتی مشابه حوزه تخصصی خود را در دانشگاه یا سایر موسسات دنبال کنند.
- مدیران چند ملیتی که حداقل یک سال در 3 سال گذشته، توسط شرکت وابسته یا شعبه کارفرمای آمریکا در خارج از کشور استخدام شدهاند. شغل درخواست کننده این نوع ویزا در خارج از آمریکا، باید در سمت مدیریت یا اجرایی قرار داشته باشد و متقاضی باید در همین سمت مشغول به کار شود.
افراد حرفهای دارای مدارک سطح بالا و افراد دارای تواناییهای استثنایی
دومین گروه اولویتدار جهت اخذ ویزای آمریکا از نوع ویزای مهاجرتی کاری، متخصصان دارای مدرک پیشرفته فراتر از مدرک لیسانس یا مدرک لیسانس و دارای حداقل 5 سال تجربه در زمینه تخصصی خود هستند. البته افراد دارای توانایی استثنایی در علوم، هنر یا تجارت نیز میتوانند این ویزا را دریافت کنند. توانایی استثنایی به معنای داشتن تخصصی بسیار بالاتر از آن چیزی است که معمولا افراد در علوم، هنر یا تجارت کسب میکنند. به این افراد، ویزای E2 تعلق میگیرد.
کارگران بامهارت، حرفهای و کارگران غیر ماهر
گروه سومی که شانس دریافت ویزای مهاجرتی کاری آمریکا را دارند، شامل افراد زیر میشود:
- کارگران ماهری که مشاغل آنها حداقل به 2 سال آموزش یا تجربه کاری نیاز دارد و موقت یا فصلی نیست.
- کارگران حرفهای که مشاغل آنها حداقل به مدرک لیسانس از یک دانشگاه یا کالج ایالات متحده یا مدرک معادل خارجی آن نیاز دارد.
- کارگران غیر ماهر که قادر به فعالیت در موقعیتهایی هستند که به کمتر از 2 سال آموزش یا تجربه نیاز دارند.
به این افراد، ویزای E3 تعلق میگیرد. نکته قابل توجه، این است که از سال 1995، 3 ویزای E1، E2 و E3 برای افرادی که تابعیت ایرانی دارند، صادر نمیشود.
گروههای خاص مهاجرتی
برخی گروههای خاص مانند مترجمان افغان و عراقی و برخی فارغالتحصیلان رشتههای پزشکی و فعالان دینی، میتوانند جهت اخذ ویزای آمریکا از نوع S اقدام کنند. ویزاهای S-5، S-6 و S-7 برای ایرانیان با اعتبار یک ماه صادر میشود؛ اما باید توسط وزارت امور خارجه آمریکا به تایید برسد.
سرمایهگذاران در کشور آمریکا
ویزای T-5 برای سرمایهگذاری توسط سرمایهگذاران ایرانی در شرکتهای تجاری تازه تاسیس در ایالات متحده صادر میشود.
مدارک لازم برای اخذ ویزای آمریکا
برای اخذ ویزای آمریکا، لازم است که تعدادی سند را قبل از مراجعه به سفارت این کشور، برای مصاحبه آماده کنید. برای برخی از ویزاها، مدارک خاص علاوه بر مدارک عمومی درخواست میشود که در قسمت مربوط به هر ویزا، توضیحات مربوط به آن آورده شده است. در حالت کلی، مدارک زیر برای دریافت هر نوعی از ویزاهای آمریکا مورد نیاز است:
- تکمیل فرم DS-160: این فرم در سایت کنسولگری آمریکا موجود است و ایرانیان فقط بهصورت آنلاین میتوانند نسبت به تکمیل آن اقدام کنند. برای دریافت برخی ویزاها، فرمهای دیگری نیز باید پر شوند.
- پاسپورت: پاسپورت معتبری که در زمان مراجعه به سفارت آمریکا، حداقل 6 ماه از اعتبار آن باقی مانده باشد.
- عکس مناسب: آپلود عکس دیجیتال مناسب، از مدارک بسیار مهم در پروسه دریافت ویزاست. عکس شما باید این ویژگیها را داشته باشد؛ سایز 22 میلیمتر در 35 میلیمتر، رنگی، ثبت شده در 6 ماه گذشته، زمینه سفید یا مایل به سفید، نگاه مستقیم به دوربین، با پوشش روزانه و بدون یونیفرم، بدون کلاه یا اکسسوری.
- پرداخت هزینه صدور ویزا
- ویزای قبلی آمریکا: در صورتی که در گذشته، ویزای این کشور را دریافت کردهاید، در قرار مصاحبه خود در سفارت آن را به همراه داشته باشید.
- دعوتنامه: متنی که یک شهروند یا ساکن قانونی کشور آمریکا، مبنی بر رابطه شما با وی نوشته است و تایید او در مورد توانایی پذیرایی از شما در کشور آمریکا در نامه ذکر شده است.
- مدارک پزشکی: هنگام مراجعه جهت مصاحبه در سفارت آمریکا، آزمایشهای پزشکی توسط تیم پزشکی مورد تایید سفارت انجام میشوند.
- مدارک خانوادگی: شامل گواهی تولد، سند ازدواج یا طلاق، عکسهای خانوادگی یا گواهی سرپرستی فرزند میشود.
- اثر انگشت: جهت تکمیل مدارک ویزاهایی که برای دریافت آنها، نیاز به حضور در سفارت آمریکا و شرکت در مصاحبه است، ثبت اثر انگشت الزامی است.
- مدارک مربوط به املاک: اگر صاحب ملکی در ایران هستید، لازم است که اطلاعات مربوط به مالکیت را به همراه خود داشته باشید. بهتر است بدانید که داشتن ملک شخصی در ایران، نکته مثبتی در پروسه اخذ ویزای آمریکا برای شماست. به این دلیل که نشان میدهد وابستگیهایی در ایران دارید و قرار است به ایران بازگردید. اسناد لازم جهت اثبات مالکیت، شامل سند رسمی ملک، تصاویری از ملک و نامه استشهاد (Affidavit) نوشته خود شما مبنی بر مالکیت است.
- مدارک مربوط به اشتغال: در صورتی که کارآفرین هستید، لازم است مدارک شرکت و درآمد خود را به سفارت بدهید. در صورت بازنشستگی، باید مدرک رسمی مربوط به بازنشستگی خود را همراه داشته باشید و در صورتی که کارمند هستید، لازم است که از کارفرمای خود، سندی مبنی بر قصدتان از سفر به آمریکا، حقوق، مدت مرخصی و محل اشتغال خود دریافت کنید و به سفارت تحویل دهید.
- تمکن مالی: یکی از سوالاتی که در مصاحبه سفارت آمریکا از شما پرسیده میشود، توانایی پرداخت هزینههای سفر شما به کشور آمریکاست. بهتر است بدانید که حامی مالی شما جهت اخذ ویزای آمریکا از نوع ویزای تحصیلی، باید مبلغ 10000 دلار آمریکا حساب بانکی خود را شارژ کند. لازم است مدارک زیر را در صورت داشتن حامی مالی ارائه دهید:
- نامه بانکی: سندی که افتتاح حساب، مبلغ واریز شده در طول سال گذشته و مبلغ باقی مانده در حساب بانکی را نشان میدهد.
- لیست 3 یا 4 پرداخت اخیر از حساب بانکی
- نامه اشتغال: این نامه مشابه حکم کارگزینی در ایران است. در این نامه، اطلاعات شغل و مقدار حقوق فردی که حامی مالی شماست، ذکر شده است.
- نامه استشهاد (Affidavit): این نامه ثابت میکند که حامی مالی شما، توانایی پرداخت هزینههای سفر شما به آمریکا را دارد.
مدارک لازم برای مصاحبه در سفارت آمریکا
شرط انجام مصاحبه، برای دریافت بسیاری از ویزاها از جمله ویزای تحصیلی آمریکا ضروری است. جهت شرکت در مصاحبه، لازم است پس از بارگذاری مدارک در سایت کنسولگری مجازی آمریکا، نسبت به تعیین وقت مصاحبه خود اقدام کنید. برخی از موسسههای مهاجرتی نیز میتوانند وقت مصاحبه برای شما رزرو کنند.
طبق اطلاعیه کنسولگری آمریکا، امکان شرکت در مصاحبه در تمامی کشورهایی که آمریکا در آنها سفارت فعال دارد، ممکن است؛ اما بنا به توصیه کنسولگری، بهتر است به کشورهایی سفر کنید که از نظر فرهنگی و زبانی به ایران نزدیک باشند. این موضوع به دلیل آشنایی مصاحبهکننده با شرایط ایران، شانس دریافت ویزا را افزایش میدهد.
اگر به دنبال اخذ ویزای همراه آمریکا برای همسر یا فرزند خود هستید و دانش زبان انگلیسی آنها برای انجام مصاحبه به زبان انگلیسی کافی نیست، میتوانید با سفر به یکی از شهرهای دبی، ایروان و آنکارا از امکان مصاحبه به زبان فارسی استفاده کنید. برای شرکت در مصاحبه، لازم است اصل یا کپی معتبر از مدارک زیر را به همراه داشته باشید:
- نامه قرار ملاقات: پس از تنظیم قرار ملاقات توسط سفارت، شما نامهای را از طرف مرکز ملی ویزای آمریکا دریافت میکنید. این نامه را بههنگام مصاحبه همراه خود داشته باشید.
- پاسپورت: پاسپورت شما باید به مدت حداقل 6 ماه پس از ورود به خاک آمریکا اعتبار داشته باشد.
- عکس: 2قطعه عکس مشابه با این ویژگیها؛ سایز 22 میلیمتر در 35 میلیمتر، رنگی، ثبت شده در 6 ماه گذشته، زمینه سفید یا مایل به سفید، نگاه مستقیم به دوربین، با پوشش روزانه و بدون یونیفرم، بدون کلاه یا اکسسوری.
- تاییدیه درخواست ویزای DS-260 یا DS-160: در صورتی که در سایت کنسولگری، فرمهای ذکرشده برای ویزای مد نظرتان را تکمیل کرده باشید، نامه تاییدیه دریافت میکنید. DS-260 برای ویزاهای مهاجرتی و DS-160 برای ویزاهای غیر مهاجرتی است.
- فرم I-20: تکمیل این فرم، برای افرادی که قصد دریافت ویزای تحصیلی آمریکا را دارند، ضروری است.
- پرداخت هزینه صدور ویزا
- ترجمه مدارک تحصیلی و ریز نمرات جهت اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی
- نامه پذیرش دانشگاه مقصد
دلایل ریجکتشدن درخواست ویزای آمریکا توسط ایرانیان
رد درخواست اخذ ویزای آمریکا، یکی از کابوسهای علاقهمندان به مهاجرت به این کشور است! با توجه به ارتباطات سیاسی ایران و آمریکا در سالیان گذشته، امکان رد شدن درخواست ویزا توسط سفارت آمریکا یا تاخیر در صدور آن برای ایرانیان نسبتا بالاست.
چند دلیل کلی برای ریجکت شدن درخواست ویزای آمریکا توسط افراد از سراسر دنیا وجود دارند که برای موفقیت در پروسه اخذ ویزای آمریکا، لازم است به آنها توجه کنید:
- توضیح ناکافی برای هدف از سفر به آمریکا: یکی از سوالات مهمی که در مصاحبههای سفارت پرسیده میشود، هدف شما از سفر به کشور آمریکا است. برای مثال، اگر برای دریافت ویزای تجاری B-1 اقدام کردهاید و قصد شرکت در یک کنفرانس کاری را دارید، باید اطلاعات کاملی از کنفرانس را به سفارت ارائه دهید.
- برنامه مبهم سفر: یکی دیگر از دلایل مشکوک شدن سفارت به شما، میتواند نتیجه برنامه زمانبندی مبهمی باشد که برای سفر خود مشخص کردهاید. مصاحبهکننده از شما انتظار دارد که بهشکل واضحی از مکانهایی که قصد بازدید از آنها را دارید و مدتزمانی که در آمریکا هستید، اطلاع پیدا کند. ارائه بلیتهای سفر، میتواند مدرک خوبی برای برنامهریزی دقیق شما باشد.
- عملکرد ضعیف در مصاحبه سفارت: استرس، عدم تمرکز و صحبت در مورد اطلاعات غیر ضروری در مصاحبه، ممکن است باعث ازدست دادن ویزای آمریکا شود.
- سوابق کیفری، نقص در مدارک، نداشتن حمایت مالی مناسب و تاخیر در بارگذاری مدارک، دلایل دیگری برای ردشدن درخواست اخذ ویزای آمریکا هستند.
دلایل خاصی نیز برای ردشدن درخواست ویزای ایرانیان جهت مهاجرت به آمریکا وجود دارند که به این شرح هستند:
- تحصیل، تحقیق یا فعالیت در رشتههای حساس: کسانی که در حوزه انرژی هستهای یا مهندسی هستهای فعالیت کرده باشند، به احتمال خیلی بالا، شانسی برای اخذ ویزای آمریکا ندارند. رشتههای تحصیلی مرتبط با این حوزه مانند فیزیک نیز میتواند در دسته رشتههای حساس برای سفارت آمریکا باشد. در عوض، رشتههای علوم انسانی و هنر از نظر احتمال دریافت ویزا در گروه بهترین رشتهها برای تحصیل در آمریکا هستند.
- گذراندن دوره سربازی: سفارت آمریکا حساسیت نسبتا زیادی در مورد محل گذراندن دوره سربازی توسط آقایان دارد. به همین دلیل، ریسک رد شدن درخواست اخذ ویزای آمریکا توسط کسانی که این دوره را (در شرایط خاصی) گذراندهاند، بالاست.
همهچیز در مورد گرین کارت آمریکا
گرینکارت یا کارت اقامت دائم آمریکا، فرصت زندگی و کار دائم در آمریکا را برای افرادی که شهروند این کشور نیستند، فراهم میکند. دریافت این کارت رویای بسیاری از کسانی است که خارج از آمریکا زندگی میکنند؛ زیرا علاوه بر فرصت کار و زندگی، امکان تبدیل شدن به شهروند آمریکایی در 3 تا 5 سال پس از دریافت این سند را نیز فراهم میکند.
دولت آمریکا سالانه حدود نیم میلیون گرینکارت صادر میکند. بیشتر این گرینکارتها به خانوادههای کسانی که شهروند آمریکا هستند یا کسانی که گرینکارت دارند، اختصاص مییابد. گروه بعدی، کارگرانی هستند که به دنبال کار در ایالات متحده میگردند. در ادامه به بررسی روند دریافت گرینکارت میپردازیم.
ثبت درخواست برای دریافت گرین کارت آمریکا
ثبت درخواست و تکمیل فرم جهت دریافت گرینکارت، برای کسانی که داخل آمریکا یا خارج از آن هستند، متفاوت است. در صورتی که فردی از داخل خاک آمریکا، برای دریافت گرینکارت اقدام کند، باید فرم I-458 را تکمیل کند. در واقع کسانی که با ویزای غیر مهاجرتی در ایالات متحده زندگی میکنند یا توسط اعضای خانواده یا شغلشان امکان دریافت گرینکارت را دارند، باید این درخواست را ثبت کنند.
مدتزمان انتظار جهت دریافت گرینکارت برای همسر، فرزندان و والدین شهروندان آمریکایی که در کشور آمریکا ساکن هستند، حدود 5/12 تا 5/22 ماه است. این پروسه برای خانواده دارندگان گرینکارت تا 2 سال افزایش مییابد. هزینه ثبت درخواست برای این افراد 1760 دلار است.
در صورتی که اعضای خانواده فردی که شهروند آمریکاست، از خارج از خاک آمریکا قصد دریافت گرینکارت داشته باشند، باید فرم DS-250 را تکمیل کنند. تکمیل این فرم برای کسانی که به دنبال یافتن شغلی در آمریکا هستند و هماکنون خارج از این کشور زندگی میکنند نیز ضروری است.
کسانی که از خارج از آمریکا، برای دریافت گرینکارت از طریق اعضای خانواده که شهروند آمریکایی هستند اقدام میکنند، باید حدود 5/13 تا 5/15 ماه منتظر بمانند. این دوره برای خانوادههای دارندگان گرینکارت طولانیتر است. هزینه درخواست برای گرینکارت این افراد نیز 1500 دلار است.
اقدام برای دریافت گرین کارت آمریکا از طریق کاری
امکان اخذ ویزای آمریکا از نوع گرینکارت، برای کسانی که از طریق کاری قصد مهاجرت دارند نیز وجود دارد. سازمان خدمات مهاجرت و تابعیت کشور آمریکا، واجدان شرایط دریافت گرینکارت کاری را در 3 گروه معرفی کرده است. این گروهها عبارتاند از:
- کارگران مهاجر؛ این گروه به 3 دسته تقسیم میشوند. دسته اول، بیشترین اولویت را برای دریافت گرینکارت دارند. این 3 دسته به این شکل هستند:
- افرادی که دارای مهارت فوقالعادهای در زمینه علوم، ورزش، هنر و تجارت و همچنین محقق یا استاد دانشگاه یا مدیر موفق و موثری هستند.
- کسانی که مهارت قابل قبولی در زمینههای ذکر شده دارند یا مهارت خاصی در حرفه خود دارند؛ اما بهترین نیستند.
- کارگران با مهارت (کسانی که حداقل 2 سال آموزش دیده اند) یا افراد ماهر (کسانی که مدرک کارشناسی یک رشته را دارند) یا کارگران غیر ماهر.
- پزشکان؛ پزشکانی که میپذیرند بهصورت تماموقت در یک منطقه محروم آمریکا مشغول به کار شوند. این موقعیت برای کسانی که دوره تحصیل پزشکی در آمریکا را به اتمام رساندهاند، میتواند فرصت مناسبی برای اقامت دائمی در آمریکا باشد.
- سرمایهگذاران: افرادی که در یک شرکت تجاری تازهتاسیس در آمریکا که 10 کارمند تماموقت دارد، حداقل 1,050,000 دلار (یا 800,000 دلار در یک منطقه شغلی هدفمند یا پروژه زیرساختی) سرمایهگذاری کردهاند یا بهطور فعال در حال سرمایهگذاری هستند.
دریافت گرین کارت آمریکا از راه لاتاری
سالانه 50 هزار نفر از سراسر دنیا موفق به دریافت گرینکارت امریکا از طریق شرکت در لاتاری میشوند. طبق گزارش سازمان خدمات مهاجرت و تابعیت آمریکا، این نوع ویزا، بیشتر به شهروندان کشورهایی اختصاص مییابد که نرخ پایین مهاجرت به آمریکا را دارند. وزارت امور خارجه آمریکا، منتخبان لاتاری را بهصورت تصادفی و کامپیوتری انتخاب میکند.
افراد از بین 6 منطقه جغرافیایی انتخاب میشوند و برندگان هیچ کشوری، بیش از 7 درصد تعداد گرینکارتهای اختصاص یافته را دریافت نخواهند کرد. طبق گزارش امور خارجه، اخذ ویزای آمریکا از نوع گرینکارت در سال 2024 برای برخی کشورها مانند هند، کانادا و چین امکان ندارد؛ زیرا بیش از 50 هزار نفر از شهروندان این کشورها در 5 سال گذشته از طریق لاتاری وارد خاک آمریکا شدهاند. ایران در دسته این کشورها قرار ندارد. شرایط لازم برای دریافت گرینکارت از طریق لاتاری به شرح زیر است:
- داشتن تابعیت کشورهایی که نرخ مهاجرت پایینی به آمریکا دارند. در صورتی که همسر یا والدین شما، تابعیت این کشورها را داشته باشند نیز امکان دریافت گرینکارت وجود دارد.
- داشتن حداقلهای مد نظر آمریکا از نظر شغلی و تحصیلی. در واقع افراد باید 12 سال تحصیل در مدرسه را گذرانده باشند یا در 5 سال گذشته، حداقل 2 سال را صرف یادگیری یک مهارت شغلی کرده باشند.
اطلاعات لازم برای تکمیل ثبت نام لاتاری نیز شامل نام و نامخانوادگی، تاریخ تولد، شهر و کشور محل تولد، کشوری که در حال حاضر در آن سکونت دارید، اطلاعات تماس و ایمیل، عکس، اطلاعات تحصیلی و شغلی، وضعیت تاهل و تعداد فرزندان است. شما میتوانید شخصا از طریق سایت وزارت امور خارجه آمریکا، برای شرکت در لاتاری اقدام کنید. لازم است بدانید که برای شرکت در لاتاری، نیازی به پرداخت هزینه اولیه نیست.
سخن پایانی
«رویای آمریکایی» برای بسیاری از مردم از سراسر دنیا وجود دارد و آنها را برای مهاجرت به آمریکا علاقهمند میکند. کیفیت بالای زندگی و امکان پیشرفت در حوزه کاری و اقتصادی، برای ملیتهای مختلف، بسیار جذاب است و ایرانیان نیز از این قاعده مستثنی نیستند. با توجه به اینکه پروسه اخذ ویزای آمریکا در روند مهاجرت به این کشور اهمیت بالایی دارد، در این مطلب، تلاش کردیم تا با معرفی انواع ویزاها و شرایط دریافت آنها، مسیر مهاجرت به آمریکا را برای شما هموارتر کنیم. پیشنهاد میکنیم در صورتی که قصد اقدام برای اخذ ویزای آمریکا با کمترین ریسک و با احتمال موفقیت بالا را دارید، با مشاوران باتجربه موسسه مهاجرتی مای آرمان در ارتباط باشید.
سوالات متداول
هزینه زندگی دانشجویی در آمریکا چقدر است؟
هزینه زندگی دانشجویی در آمریکا به سبک زندگی و شهر مقصد شما بستگی دارد؛ اما میتوان گفت، آمریکا در دسته کشورهای گرانقیمت برای مهاجرت است. هزینههای زندگی برای یک دانشجوی بینالمللی در آمریکا، شامل هزینه محل اقامت، خوراک، پوشاک، وسایل کمکآموزشی، سفر و حضور در مراکز تفریحی و بهطور متوسط 10 تا 18 هزار دلار در سال است. به عبارتی، شما برای زندگی در آمریکا، با در نظر نگرفتن مقدار شهریه دانشگاه، به حدود 1000 تا 1500 دلار در ماه نیاز پیدا میکنید.
آیا دانشجویان دارای ویزای تحصیلی، میتوانند ویزای همراه دریافت کنند؟
دانشجویانی که موفق به اخذ ویزای آمریکا از نوع F-1 شدهاند، میتوانند برای همسر و فرزندان مجرد زیر 18 سال خود، ویزای همراه از نوع F-2 دریافت کنند.
آیا امکان اخذ ویزای آمریکا از نوع دانشجویی بدون داشتن مدرک زبان ممکن است؟
برای دریافت ویزای دانشجویی، لازم است که شما نامه پذیرش دانشگاه مقصد را به سفارت آمریکا تحویل دهید. اغلب دانشگاههای آمریکا برای پذیرش دانشجو، درخواست نمره آزمون زبان انگلیسی را از او دارند. در نتیجه، امکان دریافت ویزای دانشجویی بدون مدرک زبان، ممکن نیست؛ مگر در صورتی که دانشگاه از شما، مدرک زبان درخواست نکند.