برای اپلای از کجا شروع کنیم
در دوره ای زندگی می کنیم که پیشرفت و تکنولوژی حرف اول را در جامعه می زنند. علاقمندان به تحصیل نیز برای دستاوردهای تحصیلی و علمی خود نیاز دارند تا در یک محیط پیشرفته و با امکانات بالا درس بخوانند و کسب تجربه کنند. بنابراین اولین چیزی که به ذهنشان می رسد این است که کشور دیگری با امکانات و استانداردهای بهتر را برای ادامۀ تحصیل خود انتخاب کنند. دانشگاه های زیادی نیز وجود دارند که می توانند جوانان علاقمند به تحصیل را به آرزوهایشان برسانند. این کار نیز از طریق ثبت درخواست برای دانشگاه و اخذ پذیرش تحصیلی از آن امکان پذیر است. البته یکی از دغدغه های این دسته از جوانان علاقمند این است که نمی دانند چگونه و از کجا می توانند اپلای کرده و پذیرش تحصیلی دریافت کنند. این مطلب نیز به این خاطر جمع آوری شده است تا به مهم ترین و اساسی ترین سؤال های جوانان راجع به گرفتن پذیرش تحصیلی پاسخ دهد. در این مطلب، ساده ترین مسیر به همراه همۀ جزئیات و نحوۀ گرفتن پذیرش تحصیلی آورده شده است. پس اگر قصد اپلای دارید این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
اپلای چیست؟
قبل از هر چیزی ابتدا باید متقاضی منظور از اپلای کردن را بفهمد. اپلای به معنی درخواست برای گرفتن پذیرش تحصیلی است و به فرآیند ثبت درخواست توسط متقاضیان اپلای کردن، گفته می شود. این فرایند یک پروسۀ تقریباً طولانی است و متقاضی باید مدت زمان زیادی را صرف پیدا کردن یک مسیر مناسب کند تا بهترین نتیجه را بگیرد. ثبت درخواست تحصیل در دانشگاه های خارجی ممکن است در ابتدا سخت و طاقت فرسا به نظر برسد. متقاضی با تعداد زیادی گزینۀ مختلف روبرو می شود، در حالی که نمی داند از کجا باید برای اپلای شروع کند. در این زمان متقاضی دو راه دارد: یا اینکه خود به تحقیق، مطالعه و صرف هزینه برای پیدا کردن دانشگاه مورد نظر اقدام کند که این مسئله می تواند زمان زیادی از متقاضی تلف کند. یا اینکه از یک روش ساده تر یعنی مشاوره با افراد متخصص و کاربلد در حوزۀ اپلای استفاده کند. قطعاً راه دوم برای جلوگیری از هدر رفت زمان و هزینه، منطقی تر به نظر می رسد. کارشناسان مؤسسۀ آرمان من گزینه ای ایده آل برای دریافت پذیرش تحصیلی شما هستند.
تقسیم بندی مراحل اپلای
به طور کلی مسیر اپلای به دو مرحلۀ قبل و بعد از پذیرش تقسیم بندی می شود. این بدان معناست که فرد متقاضی یک سری از مراحل را باید قبل از گرفتن پذیرش و به هدف گرفتن آن انجام داده و بقیۀ مراحل را پس از دریافت پذیرش از دانشگاه مورد نظر انجام دهد. یک مزیت این امر این است که دانشجو فقط بابت مدارک مورد نیاز برای اپلای هزینه می کند و بقیه هزینه ها پس از قبول پذیرش تحصیلی می بایست پرداخت شوند. گرفتن مشاوره قبل از انجام درخواست اپلای و برای افزایش احتمال پذیرش تحصیلی بسیار حائز اهمیت است. بنابراین بهتر است که دانشجو این فرصت را از دست ندهد.
کارهایی که متقاضی برای گرفتن پذیرش باید انجام دهد:
دانشجو برای گرفتن پذیرش تنها کاری که باید انجام دهد این است که فرم درخواست اپلای را از سایت رسمی دانشگاه پر کند و هزینۀ درخواست را که بستگی به نوع دانشگاه دارد، بپردازد. برخی از دانشگاه ها هزینه ای برای اپلای کردن دریافت نمی کنند ولی بیشتر دانشگاه های آمریکایی مبلغ حدود ۱۰۰ الی ۲۵۰ دلار بابت ثبت نام که به آن فی (Fee) گفته می شود، از متقاضیان دریافت می نمایند. مواردی که باید در فرم درخواست ثبت شود شامل:
• اطلاعات شخصی
• ریزنمرات و پیشینۀ تحصیلی
• نمرات آزمون های استاندارد (SAT) و (ACT) (در صورتی که فرد قصد گرفتن پذیرش از دانشگاه های آمریکا را داشته باشد.)
• توصیه نامه
• انگیزه نامه
• رزومه
کارهایی که متقاضی پس از گرفتن پذیرش باید انجام دهد:
پس از موفقیت در دریافت پذیرش تحصیلی دانشجویان باید بقیۀ مدارک و الزامات ثبت نام را که شامل مدارک تحصیلی، وثیقۀ سربازی، ویزای تحصیلی، پاسپورت و مصاحبه با سفارت است را تکمیل کرده و ارائه دهند.
برای اپلای از کجا شروع کنیم؟
اپلای کردن مراحل زیادی دارد. برای همین توصیه می شود افرادی که قصد گرفتن پذیرش دارند از همان دوران دبیرستان مقدمات آن را فراهم کرده و نمرات و معدل خود را برای گرفتن امتیاز دانشگاه بالا ببرند. اگر هم متقاضی پس از پایان تحصیلات دوازده ساله به فکر ادامۀ تحصیل در خارج از کشور افتاد، باز هم دیر نیست و فرد می تواند با یک مشاورۀ اصولی و درست، تمامی مراحل اپلای را به درستی انجام داده و پذیرش بگیرد. برای جلوگیری از سردرگمی، در ادامه تمامی مراحل اپلای آورده شده است تا متقاضی بداند از کجا و چگونه باید برای گرفتن پذیرش اقدام کند.
انتخاب کشور مناسب
اولین چیزی که متقاضی در مسیر گرفتن پذیرش باید به آن توجه کند، انتخاب کشور مناسب است. فرد متقاضی اپلای باید همۀ جوانب کشور انتخابی خود را بررسی کند. کشور انتخابی چه ویژگی هایی باید داشته باشد تا فرد متقاضی بتواند بهترین دوران تحصیل را در آن سپری کند؟ شرایطی همچون آب و هوا، فرهنگ، زبان، موقعیت جغرافیایی، نحوۀ کسب درآمد، امکان ایجاد کسب و کار، هزینه های زندگی، نرخ بیکاری، وضعیت اقتصادی، رشته های تحصیلی، سبک زندگی و مسائل این چنینی را بررسی کند. فرد از این طریق می تواند بفهمد که آیا این ویژگی ها با روحیات و انتظارات وی سازگاری دارند یا خیر؟
یکی از بهترین راه هایی که فرد می تواند در مورد کشور مورد نظر خود تحقیق کند، پرس و جو از افرادی است که در حوزۀ اپلای متخصص هستند و یا تجربۀ پذیرش از دانشگاه آن کشور را داشته اند. در صورتی که کشور مقصد به درستی انتخاب شود، بقیۀ مراحل اپلای بسیار ساده تر می شود زیرا فرد به این طریق، مسیر خود را برای پذیرش تحصیلی پیدا می کند. البته مسیر دیگری برای گرفتن پذیرش تحصیلی وجود دارد. برای برخی افراد که رشتۀ خاصی را مد نظر دارند، بهتر است که شروع مسیر پذیرش تحصیلی با انتخاب رشته باشد. فرد ابتدا رشتۀ مورد نظر خود را انتخاب می کند، بعد لیستی از کشورها و دانشگاه هایی که این رشته را تدریس می کنند، تهیه می کند و بعد از آن به انتخاب کشوری که امکانات بیشتری را در اختیار دانشجویان قرار می دهد، می پردازد.
تقویت مهارت های زبانی
پس از این که فرد مسیر خود را مشخص و کشور مورد نظر را انتخاب کرد، باید مهارت های زبانی خود را برای رسیدن به آن کشور تقویت کند. اول از همه باید زبان گفتگوی کشور مقصد را بررسی نماید. این کشور به چه زبانی صحبت می کند و چه زبانی برای گرفتن پذیرش برای آنها قابل قبول تر است؟ در بیشتر کشورها زبان انگلیسی برای پذیرش تحصیلی مد نظر قرار گرفته می شود. کشورهای دیگری نیز مثل اتریش، فرانسه و آلمان نیز هستند که زبان فرانسه و آلمانی برای آنها در اولویت است زیرا بیشتر رشته ها به همین زبان ها تدریس می شوند. بنابراین فرد، متناسب با کشور مقصد و اولویت های زبانی که آنها در نظر گرفته اند، می بایست مهارت های زبانی خود را در همان حوزه تقویت کند.
از آنجایی که تحقیق در مورد زبان مورد نیاز پذیرش تحصیلی برای یک کشور ممکن است برای متقاضی سخت باشد و یا اینکه ممکن است از منابع غیر معتبر اطلاعات نادرستی کسب کند، بهتر است با مشاورین کاربلد در حوزۀ اپلای مشورت کرده و مسیر پذیرش تحصیلی خود را به این طریق امن تر و سریع تر کند. یکی از مزایای مشاوره در این زمینه این است که مشاورین پس از تعیین زبان مورد نظر برای یادگیری، آموزشگاه معتبری را برای گرفتن مدرک زبان به افراد متقاضی پیشنهاد می کنند. از این طریق متقاضی پذیرش تحصیلی می تواند با یک تیر دو نشان بزند.
تهیۀ لیستی از دانشگاه ها و رشته های کشور مقصد
تا به این مرحله، مسیر تقریباً برای متقاضی هموارتر و راه برای رسیدن به دانشگاه مقصد نیز کوتاه تر شد. پس از انتخاب کشور و زبان مورد نظر برای یادگیری، فرد می بایست لیست معتبری از دانشگاه ها و رشته هایی که در دانشگاه های آن کشور تدریس می شوند را تهیه کند. سپس از بین رشته ها و دانشگاه ها، آنهایی که با ویژگی های تحصیلی وی سازگاری بیشتری دارند را انتخاب کرده و برای اپلای کردن آماده شود. در انتخاب رشته معمولاً علایق فردی بیشتر مد نظر قرار گرفته می شوند. فرد متقاضی حتماً باید رشته ای را انتخاب کند که متناسب با انتظارات وی باشد. در غیر این صورت ممکن است در نیمۀ راه پشیمان شده و انصراف دهد. برای انتخاب دانشگاه نیز موقعیت جغرافیایی، حمایت مالی، بورسیه و کمک هزینه های تحصیلی فاکتورهای مهمی هستند که متقاضی می بایست به آنها توجه کند.
گرفتن مشاوره در این مرحله نیز می تواند بسیار کمک کننده باشد و روند گرفتن پذیرش تحصیلی را تسهیل نماید. زیرا فرد متقاضی به دلیل عدم آشنایی با نحوۀ گرفتن و استعلام دقیق دانشگاه ها و رشته ها ممکن است دچار اشتباه شده و همین اشتباه کوچک تمام روند اپلای را زیر سؤال می برد. نکتۀ مهم دیگری که متقاضی باید به آن توجه کند، اولویت بندی بین انتخاب کشور و انتخاب رشته است. این کار باعث می شود مناسب ترین مسیر برای گرفتن پذیرش تحصیلی در پیش گرفته شود. با وجود اینکه انجام همۀ این مراحل کار ساده ای به نظر می رسد ولی استفاده از مشاوره های مختلف در حوزۀ اپلای می تواند منجر به سرعت بخشیدن به این فرآیند شود.
شرکت در آزمون های استاندارد شده (SAT) و (ACT)
انتخاب و قبول پذیرش فرد به مدارک تحصیلی، ریز نمرات و همچنین دستاوردهای وی بستگی دارد. اما داشتن نمرۀ خوب در آزمون های استاندارد شده (SAT) و (ACT) می تواند احتمال پذیرش تحصیلی را تا چندین برابر افزایش دهد. زیرا برخی کالج ها و دانشگاه ها از نمرۀ این آزمون ها برای برآورد توانایی های دانشجو و مقایسۀ وی با بقیۀ دانشجویان استفاده می کنند. این آزمون ها کاملاً استاندارد بوده و هفت بار در سال به صورت آنلاین در سطح بین المللی برگزار می شوند.
مواد هر کدام از این آزمون ها متفاوت است ولی با وجود این تفاوت، اکثر کالج ها هر دو آزمون را به جای همدیگر قبول دارند. یعنی اگر فرد نمرۀ قابل قبولی در (SAT) گرفته باشد، دیگر نیازی به شرکت در آزمون (ACT) ندارد و بالعکس. اما بهتر است که متقاضی قبل از شرکت در آزمون بررسی کند که دانشگاه مورد نظر، نمرۀ کدام یک از این آزمون های استاندارد شده را قبول دارد. مواد آزمون (ACT) شامل زبان انگلیسی، علوم پایه، ریاضیات، خواندن، نوشتار و موضوع اختیاری (نوشتن مقاله) است. در حالی که مواد آزمون (SAT) شامل خواندن، نوشتار و ریاضیات می شود. نمرۀ میانگین و قابل قبول برای (ACT) حدود ۲۱ به بالا ونمرۀ قابل قبول برای (SAT) از 1350 تا 1600 است. همان طور که پیداست آزمون (ACT) کمی کلی تر و جامع تر از آزمون (SAT) است. لازم به ذکر است که این آزمون ها فقط برای پذیرش گرفتن از دانشگاه های آمریکا مورد استفاده قرار می گیرند و برای بقیۀ دانشگاه ها ممکن است ارزش خاصی نداشته باشند. همچنین در این آزمون ها چیزی به اسم قبول شدن و رد شدن وجود ندارد ولی هر چقدر نمرۀ متقاضی بالاتر باشد، احتمال پذیرش وی در دانشگاه های آمریکایی بیشتر می شود.
نوشتن رزومه و (CV)
پس از انتخاب کشور، رشته و دانشگاه، فرد باید به فکر نوشتن رزومه تحصیلی باشد. متقاضی می بایست دلیل قانع کننده ای به استاد برای پذیرفتن درخواست اپلای بدهد و این کار از طریق نوشتن یک رزومۀ پربار یا یک (CV) کامل امکان پذیر است. ممکن است برای متقاضی این سؤال پیش بیاید که فرق رزومه با سی وی چیست؟ در واقع رزومه حکم یک تیزر تبلیغاتی را دارد و در قالب یک متن کوتاه شامل دستاوردها و سوابق تحصیلی و کاری است و نباید بیشتر از دو صفحه باشد. هر چقدر رزومه چشمگیرتر باشد، نظر استاد را بیشتر به خود جلب می کند و احتمال پذیرش تحصیلی را افزایش می دهد. در حالی که سی وی بسیار گسترده تر بوده و فرد می بایست همۀ اطلاعات، سوابق کاری، تحصیلی، تحقیقات، دستاوردها، مقالات نوشته شده و موارد این چنینی را در آن قرار دهد. سی وی ممکن است بیش از 3 صفحه نیز باشد. در سی وی چیزی تغییر داده نشده و هر گواهینامه یا سند جدید به آن اضافه می شود. در حالی که رزومه با توجه به نوع درخواست می تواند شخصی سازی شود.
برای اپلای کردن معمولاً رزومه پرطرفدارتر است زیرا چکیده ای از سوابق کاری و تحصیلی به صورت خلاقانه در آن درج می شود. فرد باید آن را به گونه ای بنویسد که خود را نسبت به دیگر متقاضیان متمایز نشان دهد و استاد پس از خواندن آن ترغیب شود که با متقاضی مصاحبه کرده و پذیرش تحصیلی را به وی اعطا کند. نوشتن رزومه و سی وی نیازمند خلاقیت، تجربه، تخصص و فن است و کمک گرفتن از مشاوره های متخصصین اپلای در نوشتن یک رزومۀ چشمگیر و متمایز می تواند بسیار حائز اهمیت باشد.
نوشتن مقاله
یکی دیگر از مواردی که در مسیر رسیدن به پذیرش تحصیلی می تواند بسیار کمک کننده باشد، نوشتن مقاله است. مقاله می بایست به نام متقاضی ثبت شده باشد تا دانشگاه آن را به عنوان یک دستاورد بپذیرد. همچنین باید متناسب با رشتۀ تحصیلی و رشتۀ انتخابی متقاضی بوده و محتوای آن تکراری نباشد. معمولاً متقاضیان تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و یا دکتری برای افزایش احتمال پذیرش تحصیلی بهتر است که مقاله بنویسند و آن را ضمیمۀ مدارک اپلای کنند. نوشتن مقاله جزء مدارک الزامی برای گرفتن اپلای نیست ولی اگر باشد، احتمال پذیرش را افزایش می دهد. متقاضی قبل از نوشتن مقاله باید مطالعات زیادی انجام دهد و مقالات مرتبط با رشتۀ تحصیلی و انتخابی خود را مورد بررسی قرار دهد. همچنین انجام برخی تحقیقات شخصی نیز می تواند به نوشتن یک مقالۀ دست اول کمک کند.
نوع دیگری از مقاله وجود دارد که به آن مقالۀ پاسخگویی به سؤالات گفته می شود. این را متقاضیانی که قصد تحصیل در مقطع کارشناسی را دارند، می نویسند. مقالۀ پاسخگویی به سؤالات باید کامل و جامع بوده و تقریباً به همۀ سؤالات احتمالی دانشگاه پاسخ دهد. در صورتی که متقاضی به چندین دانشگاه درخواست داده باشد، می بایست مقالۀ جداگانه ای برای هر کدام بنویسد زیرا نیازها و فاکتورهای هر دانشگاه با دیگری متفاوت است. متقاضی باید توجه داشته باشد که هر چقدر مدارکش کاملتر باشد و به فاکتورهای گفتهشده بیشتر توجه کند، نتیجۀ بهتری خواهد گرفت.
نوشتن انگیزه نامه یا (Statement of Purpose)
یکی دیگر از بخش های مهم گرفتن پذیرش تحصیلی، نوشتن انگیزه نامه است. در کنار رزومه، سی وی و مقاله، انگیزه نامه باید چیزی متفاوت تر از بقیۀ مدارک باشد. اساتید دانشگاه و یا کمیتۀ پذیرش مایل هستند راجع به متقاضی بیشتر بدانند. بنابراین متقاضی باید انگیزۀ خود را از ادامۀ تحصیل و همچنین علایق و انتظارات خود را در انگیزه نامه بگنجاند. انگیزه نامه باید ساده نوشته شود ولی به اندازۀ کافی چشمگیر باشد و شایستگی های فردی را نشان دهد که بتواند اساتید کمیتۀ پذیرش را برای دادن پذیرش تحصیلی قانع کند. فرد متقاضی باید از رویا پردازی، غلو کردن، خیال بافی و گنجاندن مطالب غیر ضروری در انگیزه نامه بپرهیزد. زیرا این نامه توسط کمیتۀ پذیرش بررسی می شود و در صورتی که چیزی فراتر از واقعیت در آن نوشته شود، قطعا رد خواهد شد. برای نوشتن یک انگیزه نامه مناسب و چشمگیر، متقاضی بهتر است از افراد حرفه ای و با تجربه کمک بگیرد.
تهیۀ توصیه نامه یا (Recommendation Letter)
نوشتن توصیه نامه نیز به اندازۀ انگیزه نامه برای دانشجوی متقاضی تحصیل در خارج از کشور حائز اهمیت است. توصیه نامه را معلم و یا استاد که شناخت و آشنایی خوبی از متقاضی دارد، می نویسد و در آن توانایی های دانشجو را برای تحصیل در دانشگاه به کمیتۀ پذیرش اعلام می کند. معلم یا استاد باید دانشجو را به اندازۀ کافی برای کمیتۀ پذیرش موجه نشان دهد و آنها را قانع کند که این فرد لیاقت گرفتن پذیرش از دانشگاه را دارد. توصیه نامه باید به گونه ای نوشته شود که علایق و انگیزه های دانشجو را که در انگیزه نامه، آنها را ذکر کرده بود واقعی و امکان پذیر نشان دهد. در صورتی که توصیه نامه با انگیزه نامه در یک راستا نوشته نشده باشد و با هم متضاد باشند، احتمال رد شدن پذیرش بالا می رود. ضمن اینکه نوشتن یک توصیه نامۀ ضعیف و غیر مرتبط با دانشجو، کمیتۀ پذیرش را به رد درخواست ثبت نام دانشجو وادار می کند.
ترجمۀ رسمی همۀ مدارک
آخرین مرحله در مسیر رسیدن به پذیرش تحصیلی ترجمۀ رسمی همۀ مدارک به زبان انگلیسی است. البته ممکن است برخی از دانشگاه ها به جای ترجمۀ مدارک به زبان انگلیسی، آنها را به زبان خودشان بخواهند. بنابراین متقاضیان ملزم هستند که این خواستۀ دانشگاه را اجرا کنند. همۀ مدارک اعم از مدارک تحصیلی، رزومه، سی وی، توصیه نامه، انگیزه نامه و مقاله باید به صورت رسمی ترجمه یا به انگلیسی نوشته شوند و برای تکمیل فرآیند ثبت نام برای دانشگاه ارسال گردند. دانشجو باید مراقب فرصت زمانی مجاز ارسال مدارک (ددلاین) باشد. چرا که مدارک ارسال شده پس از ددلاین بررسی نمی شوند و تمام تلاش و زحمات متقاضی به باد می رود.
از آنجایی که معمولاً هزینۀ ترجمۀ رسمی مدارک بالاست، دانشجو باید یک مرکز ترجمۀ معتبر را برای این کار انتخاب کند. بهتر است قبل از انتخاب چنین مرکزی، با افراد مجرب مشاوره انجام دهد و آنها بهترین مرکز را برای ترجمه به وی معرفی کنند. با کمک مشاور، خیال دانشجو راحت است که همۀ کارها و اقدامات را درست و بی نقص انجام می دهد. بنابراین گرفتن پذیرش خیلی دور از دسترس نخواهد بود. پس از ارسال مدارک، متقاضی باید منتظر ایمیل دانشگاه باشد. در ایمیل پاسخ نهایی به درخواست دانشجو داده می شود که می تواند (Admission) یا (Reject) باشد. اولی به معنی قبول پذیرش و ادامۀ فرایند ثبت نام و دومی به معنی رد پذیرش تحصیلی است. گرفتن مشاوره مناسب می تواند احتمال رد شدن درخواست اپلای را تقریباً به صفر برساند. پس متقاضی نباید از آن چشم پوشی کند.
هزینه های اپلای
خب حالا که دانشجو مسیر خود را برای اپلای کردن پیدا کرد و دانست چگونه و از کجا باید برای گرفتن پذیرش تحصیلی اقدام کند، نوبت به آن رسیده که هزینه های اپلای را به صورت میانگین برای خود برآورد کند. در اینجا همۀ هزینه هایی که دانشجو برای گرفتن پذیرش تحصیلی باید پرداخت کند، آورده شده است.
هزینۀ پر کردن فرم درخواست
اولین هزینه ای که متقاضی یا دانشجو باید آن را پرداخت کند، هزینۀ پر کردن فرم درخواست برای گرفتن پذیرش تحصیلی از دانشگاه مورد نظر است. هزینۀ پر کردن فرم درخواست کاملاً بستگی به نوع دانشگاه دارد. برخی دانشگاه ها هزینه ای بابت این درخواست دریافت نمی کنند و برخی دیگر بین ۱۰۰ تا ۲۵۰ دلار از متقاضی بابت ثبت درخواست می گیرند. برخی دانشگاه ها نیز برای افراد بومی یا افرادی که توانایی مالی ندارند، معافیت از پرداخت فی در نظر گرفته اند که این مورد شامل دانشجویان بین المللی برخی کشورها نمی شود.
هزینۀ آزاد سازی مدرک
هزینۀ دیگری که دانشجویان باید آن را مد نظر قرار دهند، هزینۀ آزاد سازی مدارک تحصیلی است. این هزینه به عوامل زیادی مثل مقطع تحصیلی، تعداد واحدهای گذرانده شده، نوع رشته و نوع دانشگاه بستگی دارد. آزاد سازی مدرک به معنی این است که فرد متقاضی بابت تمام سال ها و ترم هایی که به صورت رایگان در دانشگاه تحصیل کرده است، باید هزینه پرداخت کند تا بتواند از مدرک خود در خارج از کشور استفاده نماید. همان طور که پیداست، هزینۀ آزاد سازی مدارک فقط برای دانشجویانی است که به صورت دولتی تحصیل کرده اند. هزینۀ آزاد سازی مدارک به شهر و منطقه ای که فرد در آن تحصیل کرده است نیز بستگی دارد. لازم به ذکر است که هر چقدر تعداد واحدها و مقطع تحصیلی بالاتر باشد، هزینۀ آزاد سازی مدارک نیز بیشتر می شود. همچنین در صورتی که چندین سال از فارغ التحصیلی فرد گذشته باشد، باید هزینۀ بیشتری بابت آزاد سازی مدرک خود پرداخت کند.
در صورتی که فرد بخواهد به صورت رایگان مدرک خود را آزاد کند، می تواند مدرک مورد نظر را در مؤسسات کاریابی قرار دهد. در صورتی که پس از ۶ ماه کاری برای وی پیدا نشد، دانشجو می تواند مدرک خود را به صورت رایگان آزاد کند. به صورت میانگین معمولاً فرد متقاضی باید مبلغی بین ۹ الی ۱۸ میلیون را برای فرایند آزاد سازی مدارک و ریز نمرات کنار بگذارد.
هزینۀ ترجمۀ مدارک
ترجمۀ مدارک به زبان انگلیسی و یا به زبانی که دانشگاه می خواهد، مستلزم پرداخت هزینه است. این هزینه نیز بستگی به زبان و تعداد صفحات قابل ترجمه دارد. البته هر مرکز ترجمه، قیمت متفاوتی را ممکن است ارائه دهد اما هزینۀ هر صفحه ترجمۀ مدارک چیزی بین ۲۵ تا ۵۰ هزار تومان برآورد می شود.
هزینۀ وثیقۀ سربازی
برای دانشجویانی که هنوز به خدمت سربازی نرفته اند و یا معافیت سربازی ندارند، باید هزینه ای بابت وثیقۀ سربازی در نظر گرفته شود. فردی که متقاضی گذاشتن وثیقه برای سربازی است، باید به مدت ۶ سال تعهد دهد که سالانه وثیقۀ خود را تمدید کند زیرا بانک تنها به مدت یک سال وثیقه را قبول می کند. ناگفته نماند که این وثیقه می تواند پول و یا سند ملکی باشد. فرد باید در کشور محل زندگی به فرد معتمدی وکالت بدهد تا این فرد هر سال وثیقۀ سربازی را برای متقاضی تمدید کند. میانگین هزینه ای که باید برای وثیقۀ سربازی در نظر گرفته شود، ۲۰ میلیون تومان است که می تواند متغیر باشد.
هزینۀ یادگیری زبان
فرد برای اخذ پذیرش دانشگاه باید دارای مدارکی همچون آیلتس، تافل و یا (GRE) باشد. هر کدام از این مدارک هزینه های خاص خود را دارند. البته این هزینه ها نیز به توانایی ها و مهارت های فردی بستگی دارد. در صورتی که فرد مهارت های خوبی در زبان داشته باشد، قطعاً هزینۀ کمتری بابت گرفتن مدرک آیلتس یا تافل پرداخت می کند. در غیر این صورت باید ابتدا در دوره های این مدارک و بعد در آزمون های آنها شرکت کند. هر کدام از مراحل شرکت در کلاس های تقویت زبان و شرکت در آزمون های بین المللی هزینه های جداگانه ای دارد. به عنوان مثال، شرکت در دوره های آیلتس، تافل و جی آر ای سه یا چهار میلیون تومان می طلبد. برای ثبت نام و شرکت در هر کدام از این آزمون ها باید تا مبلغ شش میلیون تومان در نظر گرفته شود. شایان ذکر است که هزینۀ ثبت نام در این آزمون ها به دلار است و هر ساله با توجه به نرخ دلار می تواند متغیر باشد.
مطالب مرتبط
هزینۀ اخذ نوبت سفارت و گرفتن ویزا
برای گرفتن نوبت سفارت و دریافت ویزا، متقاضی نیز باید مبلغی پول پرداخت کند که باز هم بستگی به نوع ویزا، کشور مقصد و دانشگاه مورد نظر دارد. دلیل گرفتن وقت سفارت، انجام برخی الزامات ضروری قبل از ورود به کشور مقصد مثل انگشت نگاری، مصاحبه و برخی تحقیقات زمینه ای است. از آنجایی که فرد در یک روز و ساعت مشخصی باید در سفارت حاضر شود، نرسیدن به موعد مقرر باعث می شود که فرد هزینۀ مجدد برای گرفتن وقت سفارت پرداخت کند.
هزینه های سفر
آخرین چیزی که متقاضی باید به آن فکر کند، هزینه های سفر است. برآورد هزینه های سفر به این معنی است که فرد پذیرش تحصیلی خود را از دانشگاه مورد نظر دریافت کرده و همۀ اقدامات و الزاماتی را که با کمک مشاورین مجرب انجام داده به نتیجه رسیده اند و اکنون نوبت آن است که فرد توانایی های خود را نشان دهد. هزینه های سفر شامل هزینۀ خرید بلیط، هزینۀ پرداخت عوارض و هزینۀ باز کردن حساب در کشور مقصد است. دانشجو با یک مشورت صحیح و اصولی می تواند برآورد دقیقی از هزینه های کلی سفر داشته باشد.
شرایط و مدارک لازم برای گرفتن پذیرش تحصیلی
شرایط و مدارک مورد نیاز برای گرفتن پذیرش تحصیلی از دانشگاهی به دانشگاه دیگر متفاوت است. اما به طور کلی متقاضی تحصیل در خارج از کشور باید شرایط و مدارک زیر را داشته باشد:
• حداقل سن متقاضی برای مقطع فوق دیپلم و کارشناسی ۱۷ و حداکثر ۲۲ سال باشد. برای مقطع کارشناسی ارشد حداقل ۲۲ و حداکثر ۳۰ سال و برای مقطع دکتری حداکثر ۳۸ سال باشد. البته این بسته به کشور و نوع دانشگاه متفاوت است. سن بیشتر شانس قبولی را کم میکند ولی به معنی رد قطعی پذیرش نیست.
• برای تحصیل در مقطع کارشناسی فرد باید مدارک و ریز نمرات دوازده سال تحصیل و یا معادل آن را داشته باشد.
• فرد باید پاسپورت معتبر داشته باشد.
• فرد باید توانایی مالی برای زندگی در کشور خارجی را داشته باشد و بتواند وضعیت تمکن مالی خود و یا سرپرست خود را به صورت قانونی ثابت کند.
• فرد باید مدرک آیلتس و تافل را با نمرۀ بالا گذرانده باشد. معمولاً حداقل نمرۀ آیلتس ۶ و حداقل نمرۀ تافل برای بیشتر دانشگاه ها ۸۵ در نظر گرفته شده است.
• فرد باید تأییدیه های پزشکی دال بر سلامت فیزیکی و عقلی را ارائه دهد.
• عکس و شناسنامۀ معتبر ترجمه شده از دانشجوی متقاضی.
• فرد باید رزومه، توصیه نامه و انگیزه نامه را به کمک مشاورین خود به زبان مورد نظر نوشته یا ترجمه کرده باشد.
• فرد باید اطلاعات شخصی خود را به صورت دقیق در فرم درخواست وارد کرده باشد.
• دانشجو باید به هنگام اپلای، هزینه آن را نیز ضمیمه کند. در غیر اینصورت درخواست وی ثبت نمی شود.
• دانشجو باید تمام مدارک و الزامات را در وقت تعیین شده و به هنگام باز شدن سایت انجام دهد.
جمع بندی
اپلای کردن و گرفتن پذیرش تحصیلی یک فرایند طولانی و زمان بر با پیچیدگی های بسیار زیاد است. ممکن است فرد متقاضی بتواند به تنهایی فرایند اپلای را انجام دهد ولی به دلیل کم بودن تجربه و اطلاعات لازم و همچنین با صرف هزینه های بالا، در آخر نتیجۀ مطلوبی نمی گیرد. مشاوره با گروه مجرب و معتبر مؤسسۀ آرمان من نه تنها بهترین مسیر را به شما نشان می دهد، بلکه با برآورد دقیق هزینه ها، شما را از پرداخت هزینه های اضافی معاف می کند. بنابراین کافی است با شماره تلفن 02141276 تماس گرفته و یا فرم مشاوره رایگان را پر کنید و از تجربیات کارشناسان این مؤسسه بهره مند شوید.