ارزشیابی مدارک تحصیلی توسط وزارت علوم
ارزشیابی مدارک تحصیلی وزارت علوم چگونه است؟ یا اینکه وزرت علوم ایران چگونه مدارک تحصیلی را ارزشیابی و تأیید میکند؟ اصلاً راز تأیید مدارک تحصیلی توسط وزارت علوم چیست؟ اینها سؤالاتی هستند که ذهن بسیاری از دانشجویان را به خود مشغول کرده. امروزه دانشجویان زیادی درگیر تأیید مدارک تحصیلی خود توسط وزارت علوماند و متاسفانه افراد زیادی در این کار ناکام میمانند و از روند تحصیل عقب میافتند. بر خود دانستیم برای حل این مشکلات مقالهای جامع، مفید، کاربردی، کلیدی و کاملاً کارشناسی شده گرد آوری کنیم تا هر گونه ابهام و سؤال در مورد ارزشیابی مدارک تحصیلی وزارت علوم را برطرف سازیم، پیشنهاد مؤسسه آرمان من این است که تا انتهای مطالب همراهمان باشید.
ارزشیابی مدارک تحصیلی وزارت علوم
ارزشیابی مدارک تحصیلی مختص دانشجویانی است که در خارج از کشور تحصیل کردهاند و برای استخدام، کسب منسب شغلی، ارتقا به مقطع تحصیلی جدید و حتی دلایل شخصی به ایران بازگشته اند و قصد دارند مدارک تحصیل خود را معادل سازی کنند.
- اولین نکته این است که دانشجویان قبل از مهاجرت و اپلای از دانشگاه خارجه باید توجه داشته باشند که دانشگاه مقصد در لیست تأییدیه وزارت علوم کشور هست یا خیر. اگر دانشگاه مقصد در لیست باشد منعی ندارد اما اگر نباشد جدا باید از تحصیل در آنجا خود داری کرد.
- دومین نکتهای که دانشجویان عزیز باید مد نظر داشته باشند شرایط اختصاصی و عمومی ارزشیابی مدارکشان است، در ادامه به این شرایط داوطلبان ارزشیابی مدارک تحصیلی میپردازیم.
شرایط عمومی ارزشیابی مدارک تحصیلی وزارت علوم
- اولین شرط این است که دانشجویان باید یک ارتباط قانونی بین مدت تحصیل و مدت اقامتشان داشته باشند، به عنوان مثال اگر یک دانشجوی دکتری 36 ماه برای تحصیلاتش وقت دارد حداقل باید 24 ماه اقامت در کشور محل تحصیل خود داشته باشد اگر این چنین نبود مدارک رد صلاحیت میشود.
به جدول زیر توجه کنید:
دوره تحصیلی | طول دوره تحصیلی «ماه» | حداقل مدت اقامت دانشجویی لازم برای تحصیلات حضوری «ماه» | حداقل مدت اقامت دانشجویی لازم برای تحصیلات نیمه حضوری «ماه» |
---|---|---|---|
کاردانی | 24 | 16 | – |
کارشناسی سه ساله | 36 | 24 | – |
کارشناسی چهار ساله | 48 | 32 | – |
کارشناسی ارشد ناپیوسته | 24 | 16 | – |
کارشناسی ارشد پیوسته | 60 | 40 | – |
دکتری سه ساله | 36 | 24 | 18 |
دکتری چهار ساله | 48 | 32 | 24 |
- گواهی رسمی و مهر و موم شده از دانشگاه محل تحصیل که در آن نشان داده میشود که دانشجو از چه زمانی تحصیلات خود را شروع کرده است، توجه داشته باشید این تاریخ، تاریخ اپلای شما از دانشگاه نیست.
- مدارک تحصیلی معتبر که توسط سفارت کشور جمهوری اسلامی ایران در کشور مقصد هم تأیید شده باشند. صرفاً از این مدارک چند دسته کپی تهیه کنید و حتماً مدارک باید هم به زبان انگلیسی و هم زبان فارسی ترجمه شده باشند. یک نسخه اصلی به زبان کشوری که در آن تحصیل میکردید نیز داشته باشید.
- داشتن گذرنامههای تحصیلی، ویزای های تحصیلی «حتی اگر باطل شده باشند».
نکات:
- کلیه مدارک غیر حضوری از هر دانشگاهی در خارج از کشور قابل ارزشیابی نیست.
- فقط باید مؤسسه تحصیلی دانشجو در لیست تأییدیه وزارت علوم باشند تا مدارک برای مراحل بعدی تأیید فرستاده شوند.
- دانشجویان مقطع کارشناسی شرایط اختصاصی خاصی ندارند و صرفاً با مطالعه همین شرایط عمومی میتوانند درخواست ارزشیابی مدارک خود را بدهند.
- دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی «کارشناسی و دکتری» شرایط خاصتری از ارزشیابی مدارک دارند که در ادامه با هم میخوانیم.
شرایط اختصاصی ارزشیابی مدارک تحصیلی ویژه دانشجویان کارشناسی ارشد
دانشجویانی که در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کردهاند علاوه بر شرایط عمومی که در بالا گفته شد باید یکسری شرایط اختصاصی را نیز دارا باشند.
این شرایط عبارتند از:
- دانشجویی که در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاهی خوب و ممتاز در سطح جهانی تحصیل کرده است، دوران کارشناسی خود را نیز باید در یک دانشگاه مناسب سطح دانشگاه کارشناسی ارشد باید گذرانده باشد، در غیر این صورت، اگر سطح دانشگاههای تحصیلات کارشناسی و کارشناسی ارشد او بسیار متفاوت باشد ارزشیابی مدارک با مشکلاتی مواجه میشود.
- دانشجویانی که مقطع کارشناسی ارشد را در یک دانشگاه متوسط یا خوب بودهاند علاوه بر اینکه سطح دانشگاههای کارشناسی و کارشناسی ارشد آنها نباید زیاد متفاوت باشد، همچنین باید دو شرط زیر را داشته باشند:
- شاخه یا رشته «گرایش» تحصیلی کارشناسی و کارشناسی ارشد آنها باهم متناسب باشد، مثلاً دانشجویی که کارشناسی ارشد مهندسی را دارد نمی تواند کارشناسی رشتههای عمومی را ارائه دهد.
- داشتن حداقل معدل 14 در مقطع کارشناسی
- نکته: اگر دانشجویی به هر دلیلی یکی از شروط یا تمام شرایط را دارا نبود باید مدارک یا شواهدی دال بر توانمندی علمی خود داشته باشد مثلاً:
- مقالات علمی معتبر
- پروژههای کاری قانونی و عالی
- مدارکی دال بر اثبات مهرت های رشتهای
- و غیره.
شرایط اختصاصی ارزشیابی مدارک تحصیلی ویژه دانشجویان مقطع دکتری
دانشجویان مقاطع دکتری هم علاوه بر داشتن شرایط بالا، باید شرایط زیر را هم داشته باشند:
- دانشجویان مقاطع دکتری که در مؤسسات عالی و نمونه مقطع دکتری را گذراندهاند باید مقاطع کارشناسی ارشد و کارشناسی خود را نیز در مؤسساتی همرده گذارنده باشند.
- دانشجویان مقطع دکتری که این دوره را در مؤسسات آموزشی سطح متوسط و خوب گذراندهاند باید:
- مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد خود را در دانشگاهی معتبر و در همان سطح تحصیلی گذرانده باشند.
- یک رساله کیفی به تشخیص متخصصان کمیسون ذی ربط ارائه دهند.
- معدل کل کارشناسی ارشد آنها پانزده یا بیشتر باشد.
- رشته، شاخه یا گرایش تحصیلی دانشجویان مقطع دکتری باید مرتبط با رشته تحصیلی در مقطع کارشناسی ارشد باشد.
- حداقل دو مقاله علمی، پژوهشی معتبر در رزومه خود برای ارائه به وزارت علوم داشته باشند.
نکات مهم
مدارک تحصیلی دانشجویان دکتری که به صورت نیمه حضوری تحصیللات خود را به پایان رساندهاند تنها در صورتی بررسی میشود که در مؤسسات آموزشی سطح عالی و خوب تحصیل کرده باشند، مدارک دکتری نیمه حضوری صادره از مؤسسات رده پایین غیر قابل ارزشیابی است.
شرایط اختصاصی ارزشیابی مدارک تحصیلی ویژه دانشجویان پزشکی
ارزشیابی مدارک دانشجویان رشتههای پزشکی و پیراپزشکی از ابتدا ابهامات زیادی را داشته است، این دسته از داشجویان به علت شغل حیاتی خود در نجات بشر سخت گیراییهای بیشتری را از جانب وزارت علوم کشور خواهند دید، اما در عوض بعد از تأیید اول مدارک تحصیلی خود این دانشجویان فرصتهای شغلی بینظیری را تجربه میکنند.
شرایط لازم عبارتند از:
- دانشجویان پزشکی باید حداقل 6 سال تحصیلی را برای اخذ مدرک خود سپری کرده باشند. «از تاریخ شروع تحصیلات پزشکی تا اخذ مدرک حتماً باشد 6 سال گذشته باشد، کمتر و یا بیشتر بودن سالهای تحصیلی منوط به ارائه دلیل و مدارک بلامانع است.»
- دانشجویان پزشکی باید 2 سال علوم پایه و 4 سال علوم بالینی را مطالعه کرده باشند «در حین تحصیل».
- دانشگاه تحصیل این دانشجویان نیز باید در لیست تأییدیه وزارت علوم کشور قرار گرفته باشد.
- داشتن مدارک کامل و معتبر صادره از دانشگاه مقصد دال بر اتمام دوره پزشکی «این مدارک باید حتماً یک نسخه به فارسی روان و یک نسخه به زبان انگلیسی و یک نسخه به زبان کشور محل تحصیل باشند».
- ارائه مقالات، پژوهشها «الزامی نیست، اما در صورتی که دانشگاه محل تحصیل در رده پایینی از آموزش بود، کارشناسان ارزشیابی از شما مقاله یا پژوهشاتتان را درخواست میکنند «ممکن است که درخواست هم نشود.»»
- ارائه ریز نمرات دروس تحصیلی مهر شده از طرف دانشگاه مقصد.
- تأیید مدارک توسط سفارت ایران در کشور محل تحصیل «این کار صرفاً روند ارزشیابی مدارک تحصیلی شما را تسریع میبخشد، و برای دانشجویان دورههای پزشکی و پیرا پزشکی الزامی نیست»
- ارائه گواهی دوره کار آموزی یا انترنی در بیمارستان، کلینیک یا هر مؤسسه درمانی دیگر امضا و تأیید شده توسط سوپروایزر یا استاد راهنمای دوره انترنی «دوره کار آموزی پزشکی یک دوره 18 ماهه «یا 2 ساله» است که دانشجویان مهارتهایی که در 6 سال تحصیلی آموختهاند باید در این دوره نشان دهد و جلوه عمل به کار خود ببخشند، ممکن است دانشجویانی نتوانسته باشند این دوره را در کشور محل تحصیل گذرانده باشد، این مانعی ندارد و این دسته از عزیزان پس از تأیید مدارکشان میتوانند در یک مؤسسه درمانی معتبر دوره انترنی خود را آغاز کنند».
پس از داشتن شرایط اصلی ارزشیابی مدارک، مدارک پزشکان توسط متخصصین ارزشیابی وزارت علوم بررسی و تأیید میشود، و از دانشجویان پزشک خواسته میشود تا در آزمون کارآموزی یا پره انترنی شرکت کنند و بعد از اخذ نمره قبولی در این آزمون از مدارک تحصیلی خود استفاده کنند.
به منظور آزمون پره انترنی دانشجویان پزشکی به دبیرخانه شورای آموزش پزشکی کل کشور معرفی میشوند.
چه کسانی از شرکت در آزمون پیش کارورزی یا پره انترنی معاف هستند؟
دانشجویان دوره پزشکی عمومی که شرایط زیر را دارند از شرکت در آزمون پره انترنی معاف هستند:
- دانشجویانی که گواهی قبولی در تمام مراحل (ECFMG) و یا (USMLE) را از کشور کانادا یا آمریکا دارند.
- دانشجویانی که گواهی قبولی تمام مراحل (PLAB) انگلستان را دارند.
- دانشجویانی که گواهی قبولی در کنکور انترنی فرانسه را داشته باشند.
- و دانشجویانی که گواهی امتحانات نهایی با نمرات خوب را از شورای عالی آموزش کشور دارند.
پس از شرکت در آزمون پره انترنی دانشجویای که کارآموزی خود را نگذرانده باشند، به مدت دو سال وارد فاز انترنی بیمارستانها میشوند و اگر در کشور محل تحصیل این دوره را گذرانده باشند به مدت سه ماه به منظور آشنایی با سیستم درمانی کشور در یک مؤسسه درمانی معتبر مشغول به کار میشوند.
مراحل و شیوه اقدام برای ارزشیابی مدارک تحصیلی وزارت علوم
- مرحله اول: تکمیل فرمها یا کار برگهای لازم که شامل:
- تکمیل فرم اطلاعات شخصی «منطبق بر اطلاعات شناسنامه»
- تکمیل فرم اطلاعات تحصیلی «بنا بر اطلاعات وارده در مدارک تحصیلی»
- تکمیل فرمهای درخواست ارزشیابی مدارک
- تکمیل فرمهای شواهدی دال بر مدت اقامت در کشور محل تحصیل
- مرحله دوم: تکمیل پرونده ارزشیابی مدارک تحصیلی در اداره کل امور دانش آموختگان خارج از کشور «مراجعه باید به صورت حضوری صورت گیرد»
- مرحله سوم: ارائه مدارک و فرمهای تکمیلی «در این مرحله با توجه به شرایط تحصیلتان ممکن است از شما مدارک اضافهتری هم بخواهند»
- مرحله چهارم: بررسی تمام مدارک و شواهد توسط متخصصین ارزشیابی وزارت علوم
- مرحله پنجم: ارسال پرونده به کمیسون بررسی و تشخیص وزارت علوم به منظور تأیید در جلسه متخصصان آموزشی
- مرحله ششم: مشخص کردن وضعیت نظام وظیفه «مختص آقایان»
- مرحله هفتم: پرداخت هزینههای لازم و تسویه تمام بورسیه و وامهای تحصیلی
- مرحله هشتم: ارائه یک گواهی موقت برای دانشجو توسط وزارت علوم
- مرحله نهم: اعلام نتیجه کمیسون بررسی و تشخیص وزارت علوم
- مرحله دهم: ارائه اعتراض دانشجو «در صورت لزوم»
- مرحله یازدهم: پایان کار و اخذ ارزش نامه مدارک تحصیلی و باطل نمودن تمبر
نکته: جهت آگاهی بیشتر و رفع سؤالات و ابهامات میتوانید به سایت وزارت علوم مراجعه کنید.
جمع بندی
همانطور در این نوشتار مطالعه کردید، ارزشیابی مدارک تحصیلی شما توسط وزرات علوم کشور چندان سخت نیست و با بر آورده سازی کامل شرایط و گذراندن درست تمام مراحل اداری می توان به راحتی مدارک خود را به تایید وزارت علوم کشور رساند. در این بین بعضی از دانشجویان شرایط ویژه ای از تحصیل یا اقامت را گذرانده اند و اکنون مدارکشان توسط وزارت علوم رد صلاحیت می شود، یا عده ای تمام شرایط را دارند اما از چالش ها و قوانین مختلف نهاد های اداری بی خبر هستند. پیشنهاد ما به این دو دسته از عزیزان و همه دانشجویان متقاضی ارزشیابی مدارک تحصیلی این است که قبل از اقدام به هر کاری از وکلای مهاجرتی یا مشاوران تحصیلی که تجربه لازم را دارند مشورت بگیرند.
خبر خوب این است که مؤسسه آرمان من به پاس سال ها همراهی و حمایت دانشجویان تحصیل کرده در خارج از ایران، به این دانشجویان مشاوره تحصیلی رایگان و کاملا تخصصی ارائه می دهد و این نخبگان علمی را با بهترین و مجرب ترین وکلای مهاجرتی ایران به منظور پیشبرد اهداف و کارهایشان آشنا می کند. برای آگاهی بیشتر کافی است فرم مشاوره رایگان را پر کنید یا با شماره 02141276 تماس بگیرید و وقت مشاوره خود را رزرو کنید.
فراموش نکنید که مؤسسهٔ آرمان من امروزه با گرفتن بالاترین امتیازهای روز جهانی در زمینههای نگارش انگیزه نامه و رزومه بر مبنای قوانین سال های 2021 تا 2022، پذیرش تحصیلی«اپلای» با ضمانت بازگشت کامل وجه، تمدید پاسپورت، اخذ ویزای تحصیلی، تمدید اقامت، اخذ ویزا با ضمانت بازگشت کامل وجه و هزاران مورد متنوع دیگرسوکان دار ارائه بهترین مشاورههای تحصیلی رایگان ایران است. با تکمیل فرم مشاورۀ رایگان در اسرع وقت با شما تماس خواهیم گرفت. همچنین با برقرای تماس با شماره 02141276 یا مراجعه به صفحه مشاوره تحصیلی رایگان، اکنون اولین وقت مشاوره رایگان مؤسسۀ آرمان من را رزرو کنید.
مشتاقانه منتظر سؤالات، پیشنهادات، انتقادات و خلاصه هر گونه کامنتی از جانب شما عزیزان در پایین همین مقاله هستیم. اگر این مطلب را دوست داشتید لایک کنید و با دوستان خود به اشتراک بگذارید.